Hiihtoloma lähestyy! Tässä muistilista autoilijalle

Hiihtoloma on pian täällä, ja tänäkin vuonna suurin osa reissuista tehdään kotimaan kohteisiin. Monet lähtevät matkaan omalla autolla, joten liikenteessä riittää varmasti kuhinaa helmi-maaliskuun vaihteessa. Entä mitä sitten pitäisi pakata mukaan pitkälle ajomatkalle?

Kylmät, liukkaat ja lumiset olosuhteet tuovat lisämausteensa hiihtolomakauden liikenteeseen. Siksi on tärkeää varata matkaan runsaasti aikaa ja pitää turvavälit kunnossa. Kun lisäksi vielä käyt läpi alla olevat muistilistat, voit lähteä matkaan hyvillä mielin. Hiihtoloma alkakoon!

Ennen matkaan lähtöä

  1. Käytä auto talvihuollossa. Jos hiihtoloma suuntautuu pohjoiseen ja reissukilometrejä on tiedossa runsaasti, kannattaa auto käyttää huollossa ennen matkaa. Talvihuollossa tarkastetaan esimerkiksi jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja riittävyys, valojen toiminta, akun kunto sekä moottoriöljyn riittävyys. Samalla suoritetaan tarvittaessa myös öljynvaihto ja tarkastetaan renkaiden kunto sekä jarrujen toimivuus. Lisäksi dieselautoissa polttoainesuodatin jäätyy herkästi, joten se on syytä vaihdattaa ennen reissua.
  2. Tarkista pyyhkijänsulat. Huonokuntoiset sulat jättävät tuulilasin tuhruiseksi ja haittaavat siten kuljettajan havainnointia – etenkin kun aurinko paistaa matalalta.
  3. Täytä lasinpesinestesäiliö talvilaatuisella lasinpesunesteellä. Mieti pakkasenkestävyyttä. Esimerkiksi voit täyttää säiliön lähtiessä -20 °C lasinpesunesteellä ja pakata lisäksi mukaan korkeampia pakkaslukemia kestävää tiivistettä.
  4. Pese ikkunat sisäpuolelta. Pölyiset ikkunat pahentavat häikäisyefektiä ja huonontavat näkyvyyttä. Esimerkiksi SONAX XTREME Ikkunapesuaineella saat raidattoman lopputuloksen helposti.
  5. Varmista, että kaikki polttimot toimivat. Pimeillä maanteillä toimivat ajovalot ovat liikenneturvallisuuden kannalta avainasemassa.

Pakkaa vielä mukaan

Hiihtolomakausi on aikaa, jolloin Suomen teillä sattuu ja tapahtuu. Kärsivällisyyden ja levänneen mielen lisäksi matkaan kannattaa pakata myös muutamia tarvikkeita, jotka saattavat pelastaa tiukalla hetkellä.

  1. Lumiharja ja -lapio
    Lunta voi kertyä runsaasti yllättävän nopeassa ajassa. Autoon kannattaa siis pakata mukaan laadukas lumiharja, jääraappa ja lapio, jotta auton saa kaivettua esiin kinosten keskeltä. Esimerkiksi suomalaiset KUNGS-lumiharjat ovat kestäviä ja sopivat erinomaisesti pohjoisen talvikeleihin.
  2. Lämmittimen johto
    Sähkökäyttöisestä lämmitinjärjestelmästä ei ole mitään hyötyä, jos sen johto on jäänyt matkasta!
  3. Lukkosula ja SONAX Jäänsulattaja
    Lukkosula pelastaa pinteestä, jos auton lukot ovat jäätyneet kiinni. Tuotetta voi käyttää lukkoihin myös ennaltaehkäisevästi. Huom! Älä säilytä lukkosulaa autossa. Siitä ei ole apua, jos se on jumissa autossa, kun itse olet ulkopuolella. SONAX Jäänsulattaja puolestaan nopeuttaa liikkeelle lähtöä, jos tuulilasi on paksun jään peitossa. Sumuta tuotetta jäisiin ikkunoihin ja anna hetki vaikuttaa.
  4. Akkulaturi
    Jos sinulla on akkulaturi, ota se ehdottomasti mukaan. Kovilla pakkasilla akun hyytymisen riski kasvaa, ja käynnistettäessä saattaa kuulua vain ikävää pihinää. Laadukkaita ja helppokäyttöisiä akkulatureita löytyy esimerkiksi OSRAMin ja CTEKin valikoimista.
  5. Renkaanpaikkausaine
    Matkalla voi tapahtua odottamattomia käänteitä, kuten rengasrikkoja. Jos autossasi on vararengas, tarkista, että se on kunnossa. Lisäksi mukaan kannattaa pakata CRC Fix -renkaanpaikkausaine, joka muodostaa renkaan sisälle vuotokohdan sulkevan lateksikalvon. Aine toimii välittömästi.
  6. Hätäkolmio
    Jos sinulla ei ole ollut käyttöä hätäkolmiollesi, kannattaa tarkistaa, että sellainen ylipäätään löytyy autostasi.

Malttia liikenteeseen ja turvallisia ajokilometrejä!

 

Lue myös: Bosch Aerotwin -pyyhkijänsulat nyt myös sähköautoihin

Jaa tämä artikkeli: