Ladattavat bensiinihybridit nostavat kohisten suosiotaan

Liikenne- ja viestintävirasto on julkaissut jälleen tilastoja suomalaisesta autokannasta. Huomionarvoista tuoreissa tilastoissa on, että vaihtoehtoisten käyttövoimien kasvu näyttää kääntävän perinteisten bensiinien ja dieselien osuuksia hiljalleen laskuun. Etenkin ladattavat bensiinihybridit ovat olleet suosiossa – niiden määrä lähes kaksinkertaistui vuoden aikana.

Rekisteriin yli 20 000 ladattavaa bensiinihybridiä

Vaihtoehtoisista käyttövoimista erityisesti ladattavat bensiinihybridit ovat löytäneet tiensä suomalaisiin kotitalouksiin. Niiden määrä kasvoi vuoden aikana yli 20 000 henkilöautolla, mikä on tuplamäärä edellisvuoteen verrattuna. Suuren kasvun takana ovat paitsi ensirekisteröinnit, niin myös käytettynä maahantuodut ladattavat bensiinihybridit, joita rekisteröitiin vuonna 2020 yli 8000 kappaletta.

Kiinnostus ladattaviin hybrideihin on ymmärrettävää, sillä monet autoilijat haluavat kiinnittää huomiota ympäristöasioihin, mutta siirtyminen täyssähköautoon voi vielä mietityttää. Kun sähkön rinnalla on tuttu käyttövoima, poistuu pelko akun yllättävästä tyhjenemisestä kesken matkan.

Suomalaisten kiinnostus ladattaviin bensiinihybrideihin on selvästi havaittavissa. Lähde: Traficom

Myös täyssähköautojen kannassa nähtiin viime vuonna merkittävää kasvua, sillä uusia autoja tuli rekisteriin yli 5000 kappaletta. Vaikka kasvua vaihtoehtoisissa käyttövoimissa on pikkuhiljaa tapahtunut, on niiden osuus Suomen autokannasta vielä pieni. Vuoden 2020 lopussa liikennekäytössä olevista henkilöautoista bensiinikäyttöisiä oli 69,7 %. Dieselin osuus oli 27,7 % ja vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus 2,6 %.

Autojen keski-ikä jatkaa vanhenemistaan

Suomessa liikennekäytössä olevien autojen määrä on pysynyt samalla tasolla jo vuosia, mutta ajoneuvokanta jatkaa vanhenemistaan. Vuoden 2020 lopulla henkilöautojen keski-ikä oli 12,1 vuotta, kun edellisenä vuonna se oli 11,8.

Myös romutettavaksi viedään entistä vanhempia autoja. Romutettuna tai tuhoutuneena rekisteristä poistettujen henkilöautojen keski-ikä oli vuonna 2020 21,4 vuotta, kun se vuotta aiemmin oli 21,1 vuotta.

 

Lähde: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

 

Tutustu CTEKin uuteen Njord GO -sähköauton latausasemaan!

Kahan valikoima sähköauton lataukseen Autoluettelossa.

Jaa tämä artikkeli: