Pakkanen aiheuttaa monenlaisia pulmia autoilijoille – Varaudu!

Meteorologit ovat ennustaneet lähipäiville kylmenevää pakkassäätä. Etenkin pohjoisemmassa Suomessa pakkanen saattaa kivuta lähelle paria kymmentä pakkasastetta. Suuressa osassa maata satelee myös lunta, joten luvassa on varmasti mielenkiintoisia ajokelejä ja tienposkeen hyytyneitä autoja. Näillä vinkeillä valmistelet itsesi ja ajoneuvosi kiristyvään pakkaseen ja lumentuloon.

Tsekkaa ainakin nämä asiat

Mikäli et ole käyttänyt ajokkiasi vielä talvihuollossa, olisi se viisasta tehdä nyt kun ilmat kylmenevät. Monilla saattaa olla edessä vielä pidempi talvilomareissukin, jota ennen ajoneuvon huollossa käyttäminen on erittäin suositeltavaa.Talvihuollossa tarkastetaan esimerkiksi jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja riittävyys, valojen toiminta, akun kunto sekä moottoriöljyn riittävyys. Samalla suoritetaan tarvittaessa myös öljynvaihto ja tarkastetaan renkaiden kunto sekä jarrujen toimivuus.

Etenkin diesel-käyttöisten ajoneuvojen polttoainesuodatin on hyvin herkkä jäätymiselle, jos sitä ei ole vaihdettu ajallaan. Polttoainesuodattimen tila kannattaa siis tarkistaa ja vaihtaa se uuteen, ettei auto hyydy kesken matkan. Myös polttoainetankki kannattaa aina tankata kerralla täyteen, sillä jos säiliöön tankataan jatkuvasti vain pieniä liruja, pääsee tankkiin kondensoitumaan vettä. Kun pakkanen sitten jäädyttää veden, tyssää matkanteko siihen.

Ennusteiden mukaan etelämmässäkin Suomessa mitataan lähipäivinä yli kymmenen asteen pakkaslukemia. Jotta tuulilasin putsaaminen onnistuisi myös kirpeämmässä pakkassäässä, on syytä tarkastaa säiliössä olevan lasinpesunesteen pakkasen kestävyys. Nesteiden laimennusohjeita on syytä noudattaa tarkasti, sillä jos esimerkiksi -20 °C -astetta kestävää lasinpesunestettä laimennetaan miten sattuu, voi lopputuloksena olla neste, joka kestää vain muutaman pakkasasteen ja jäädyttää siten pesulaitteen. Kahan valikoimissa olevia K-fixin lasinpesunesteitä löytyy erikokoisissa pakkauksissa erilaisilla pakkaskestävyyksillä.

Huolehdi akkusi varaustasosta ja pidä turvaväli kunnossa

Pakkassäässä auton hyytymisen riski on aina olemassa, etenkin jos ajoneuvolla ajetaan toistuvasti lyhyitä matkoja. Akun kunto kannattaa käydä testauttamassa ja mikäli omistat akkulaturin, kannattaa akkua ladata säännöllisesti. Talvella on myös viisasta pitää varalta käynnistyskaapeleita matkassa mukana; vaikka oma autosi ei simahtaisi, saattaa naapuri kaivata apua parkkipaikalla. Apuvirran antamisessa tulee kuitenkin olla varma siitä, mitä tekee ja noudattaa aina ajoneuvon manuaalin ohjeita.

Talvisilla säillä liikenteessä aina sattuu ja tapahtuu. Lumi ja jää pidentävät autojen jarrutusmatkaa merkittävästi, joten tilanteiden ennakoinnin merkitys korostuu talviolosuhteissa ajettaessa. Ajoneuvojen talvirenkaissa on myös suuria eroja, joten jarrutusmatkan pituus liukkailla teillä vaihtelee suuresti. Peräänajo on kuitenkin aina peräänajajan vika, joten pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan!

Lue lisää akuista ja akkulatureista.

Jaa tämä artikkeli: