Sähköauton lataus mökillä – mitä ottaa huomioon?

Kun sähköautot yleistyvät, moni pyörittelee mielessään niiden latausmahdollisuuksia. Sähkö- tai hybridiauton lataus kotona tai työpaikalla on helppoa, mutta miten homma mahtaa toimia kesämökillä? Sähköauton lataus mökillä on turvallista ja vaivatonta, kun välineet ovat oikeat ja sähköjärjestelmä kunnossa.

Pääteiden varsilla on nykyään jo runsaasti sähköauton latausmahdollisuuksia, mutta pienemmillä mökkiteillä latauspaikkoja ei ole välttämättä ollenkaan. Monessa taloudessa on sähköauton lisäksi myös perinteisellä polttomoottorilla varustettu ajoneuvo, ja mökkimatkat hoidetaankin usein sillä. Mökille voi kuitenkin ajella hyvillä mielin myös sähköllä, kun paikan päällä odottavat omat latausratkaisut.

Sähköauton lataus pistorasiasta – Uhka vai mahdollisuus?

Delphi-matkalaturi lataa sähköautoa tavallisesta suko-pistorasiasta.

Moni autoilija miettii, onko sähköauton tai hybridin lataus tavallisesta pistorasiasta mahdollista, turvallista tai järkevää. Tähän ei valitettavasti ole yksinkertaista vastausta – kaikki riippuu pitkälti kesämökin sähköjärjestelmän kunnosta. Etenkin jos kesämökki on jo vanhempi, on todennäköistä, ettei sähköjärjestelmän tarkkoja tietoja ole tallella. On siis erittäin suositeltavaa tarkastuttaa kesämökin sähköt ammattilaisella ennen lataushommiin ryhtymistä.

Sähköauton tai ladattavan hybridin lataaminen pistorasiasta on mahdollista edellyttäen, että ajoneuvon ottama pitkäaikainen latausvirta on rajoitettu 8 ampeeriin standardin SFS-EN 62752 mukaisesti. Tällaiseen lataamiseen sopii mainiosti esimerkiksi Delphi-matkalaturi, joka takaa standardin mukaisen 8A maksimivirran. Latauskaapelissa on lisäksi lämpötilatunnistin sekä suko-pistokkeessa että latausyksikössä, joten lataaminen on varmasti turvallista.

Huomioithan, että etenkin täyssähköauton lataaminen tavallisesta pistorasiasta on aikaa vievä prosessi. Jos siis kaipaat enemmän lataustehoa, on suositeltavaa asentaa sähköauton kotilatausasema myös mökille.

Sähköauton lataus voimavirtapistokkeesta onnistuu CTEK Njord GO -latauslaitteella

CTEK Njord GO lataa sähköautoa voimavirtapistorasiasta.

Mikäli mökiltä löytyy punainen voimavirtapistokkeesta, mahdollistaa se helpon ja tehokkaan sähköauton latauksen omassa pihassa. Esimerkiksi CTEK Njord GO on helppokäyttöinen, liikuteltava latauslaite, jonka avulla sähköauton lataus voimavirtapistorasiasta onnistuu. Myös tässä tapauksessa sähköjen tarkistuttaminen ammattilaisella on tarpeen ennen lataamista.

CTEK Njord GO ei vaadi asennuksen suhteen muuta kuin tavallisen, punaisen voimavirtapistorasian, joten käyttäjä voi hoitaa laitteen asennuksen itse. Kevyttä (vain 4,3 kg) Njord GO -laitetta on helppo kuljettaa mukana niin mökille kuin muillekin reissuille. Laitteeseen on saatavilla myös lisävarusteena myytävä seinäteline, joka helpottaa käyttöä. Latauksen tehoa ja etenemistä on helppo säädellä ja seurata kätevän CTEK App -mobiilisovelluksen avulla. CTEK Njord GO lataa autoa parhaimmillaan 11 kW:n teholla, riippuen ladattavan auton omasta lataustekniikasta.

Kannattaako kiinteä sähköauton kotilatausasema hankkia myös mökille?

Kiinteästi asennetulla Webasto Pure 2 -latausasemalla on viiden vuoden takuu.

Monet sähköautoilijat ovat jo varustaneet kotiparkkipaikkansa kiinteästi asennetulla sähköauton latausasemalla. Jos korkea latausnopeus ja -teho ovat toiveissa myös mökkilatauksessa, kannattaa sinnekin hankkia oma latausasemansa. Ammattisähkömiehen asentama latauslaite on turvallinen, nopea ja mukava käyttää. Esimerkiksi 11 kW:n laitteella saa ladattua noin 60 kilometriä toimintamatkaa tunnissa – eli lataaminen on huomattavasti nopeampaa kuin tavallisesta pistorasiasta.

Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen vaihtoehto kiinteäksi latausasemaksi on Webasto Pure 2, jota on saatavilla sekä 11 että 22 kW:n versioina. Myös sähköauton latausjohdoissa on valinnan varaa: Pure 2 -laitetta saa 4,5 tai 7,0 metrin mittaisella latauskaapelilla. Tämä tarjoaa joustavuutta latauslaitteen sijoitteluun, kun autoa ei tarvitse ajaa ihan kiinni latauspisteeseen. Webasto-latausasemassa on lisäksi kiinteä kaapeliteline, jonka ympärille sähköauton latausjohto on helppo kiepauttaa. Näin johto ei loju maassa ja pysyy puhtaana.

Webasto Pure 2 -latauslaitteen asentaminen vaatii aina sähköalan ammattilaisen. Ammattilaisen täyttämä pöytäkirja toimii ehtona laitteen 5 vuoden takuulle.

 

Summa summarum: sähköauton lataus mökillä onnistuu leikiten, kunhan sähköjärjestelmä on kunnossa ja latauslaitteisto on tarpeitanne vastaava.

Jaa tämä artikkeli: