Hiihtoloma alkaa pian! Auton pakkaus ja muut vinkit reissuun

Hiihtolomakausi käynnistyy ensi viikolla, kun Etelä-Suomen koululaiset aloittavat lomailun. Jo tulevana viikonloppuna liikenteeseen on siis odotettavissa ruuhkautumista, sillä monet matkailevat kotimaassa. Kun hiihtolomalle lähdetään omalla autolla, kannattaa auton pakkaus hoitaa tarkasti ajan kanssa.

Kylmät, liukkaat ja lumiset talviolosuhteet tuovat omat lisämausteensa hiihtolomakauden liikenteeseen. Koska ajokeli voi olla vaihteleva ja liikkeellä on paljon muitakin autoilijoita, on tärkeää varata matkaan runsaasti aikaa ja pitää turvavälit kunnossa. Kun lisäksi vielä käyt läpi alla olevat muistilistat, voit lähteä matkaan hyvillä mielin. Hiihtoloma alkakoon!

Thule-suksiboksi auton katolla ja perhe lähdössä hiihtämään.
Kun mukaan otettavia matkatavaroita ja talviurheiluvälineitä on paljon, tulee auton pakkauksessa olla huolellinen.

Auton pakkaus kannattaa tehdä huolellisesti ajan kanssa

Ennen matkaan lähtöä kannattaa auton järkevään pakkaamiseen varata reilusti aikaa. Hiihtolomalla tavaraa tarvitaan usein tavallista enemmän, sillä mukaan otetaan paitsi toppavaatteita, myös talviliikuntavälineitä kuten suksia ja lumilautoja.

Pakkaamistavalla on merkittävä vaikutus sekä matkustusmukavuuteen että -turvallisuuteen. Irralliset, painavat tavarat voivat sinkoilla vaarallisesti esimerkiksi äkkijarrutustilanteessa, joten matkustamon puolelle kannattaa sijoittaa korkeintaan kevyitä matkatavaroita. Paras vaihtoehto on pyhittää koko matkustamo pelkästään matkaseurueelle.

Tee auton pakkaus näin

 1.  Aloita painavimmista tavaroista. Sijoita raskaimmat tavarat takakontin perälle, kiinni selkänojaan. Etene pakkauksessa tavaroiden painojärjestyksessä. Kevyimmät tavarat päällimmäisiksi ja lähimmäs takakontin ovea.
 2. Varmista, että kuorma on jakautunut tasaisesti. Kun paino jakautuu mahdollisimman tasaisesti, autoa on helpompi hallita.
 3. Pakkaa sukset ja lumilaudat suksiboksiin. Mikäli käytössäsi on suksiboksi, pakkaa talviurheiluvälineet sinne. Lisäksi boksiin voi pakata kevyitä, tilaa vieviä tavaroita, kuten toppavaatteita. Muista aina huomioida ajoneuvon suurin sallittu kattokuorma. Ei painavia tavaroita katolle!
 4. Älä peitä näkyvyyttä taakse. Pyri hyödyntämään tavaratila niin, että kuljettaja näkee taustapeilistä.
 5. Varmista, että hätäkolmio ja lämpimät vaatteet ovat helposti saatavilla. Liikenteessä voi sattua mitä vain. Siksi on tärkeää, että auton hätäkolmio ja lämpimät vaatteet eivät hautaudu tavarakasan alimmaisiksi, vaan ovat helposti löydettävissä, jos tarve tulee.

 


Muista huolehtia myös näistä ennen matkaa

Pakkaamisen lisäksi on myös muita asioita, joihin autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota ennen reissuun lähtöä. Valmistautumalla ennakkoon voidaan välttää monenlaiset ikävät skenaariot!

 1. Pikalukkosula auttaa, jos auton lukot ovat jäätyneet kiinni. Huom! Älä säilytä lukkosulaa autossa.

  Tarkista pyyhkijänsulkien kunto. Huonokuntoiset sulat jättävät tuulilasin tuhruiseksi ja haittaavat siten kuljettajan havainnointia – etenkin kun aurinko paistaa matalalta.

 2. Täytä lasinpesunestesäiliö. Mieti pakkasenkestävyyttä. Voit esimerkiksi täyttää säiliön lähtiessä -20 °C lasinpesunesteellä ja pakata lisäksi mukaan korkeampia pakkaslukemia kestävää tiivistettä, jota voit tarvittaessa lisätä säiliöön.
 3. Pese ikkunat sisäpuolelta. Pölyiset ikkunat pahentavat häikäisyefektiä ja huonontavat näkyvyyttä. Esimerkiksi SONAX XTREME Ikkunapesuaineella saat raidattoman lopputuloksen helposti.
 4. Varmista, että kaikki polttimot toimivat. Pimeillä maanteillä toimivat ajovalot ovat liikenneturvallisuuden kannalta avainasemassa.
 5. Tarkista rengaspaineet. Huomioithan, että painava kuorma vaikeuttaa auton hallintaa etenkin liukkaalla tiellä. Voi siis olla tarpeen nostaa rengaspaineita. Sopivat lukemat löytyvät auton ohjekirjasta.
 6. Pakkaa mukaan lumiharja, lumilapio, lukkosula ja jäänsulattaja. Lunta voi kertyä runsaasti yllättävän nopeassa ajassa. Autoon kannattaa siis pakata mukaan laadukas lumiharja ja -lapio, jotta auton saa kaivettua esiin kinosten keskeltä. Myös lukkosula ja jäänsulattaja helpottavat elämää, jos auton lukot ovat jäätyneet kiinni tai tuulilasi on paksun jääkerroksen peitossa.

 

Tutustu Kahan valikoiman Calix- ja Thule-suksibokseihin.

Jaa tämä artikkeli: