Jääkö tuulilasi raidalliseksi? Tarkista pyyhkijänsulat!

Vuosi 2019 on alkanut hyvin vaihtelevissa olosuhteissa; on ollut pakkasta, myrskyä, suojakeliä ja satanut runsaasti lunta. Tiestä lentävä suola, kura ja lumi yhdistettynä pimeyteen vaikeuttavat merkittävästi autoilijan havainnointia, joten tuulilasinpyyhkijät ja lasinpesuneste ovat ahkerassa käytössä. Jotta näkyvyys pysyisi mahdollisimman kirkkaana, tarkista pyyhkijänsulkien kunto ja täytä lasinpesunestesäiliö säännöllisesti.

Lumi ja jää kuluttavat pyyhkijänsulkia

Talven vaihtelevat lämpötilat, tiesuola, kura ja lumi kuormittavat pyyhkijänsulkia. Lumi ja pakkanen jäädyttävät sulat tiukasti kiinni tuulilasiin, kun taas loskakelin roiskeet sekä tiesuola teettävät sulille runsaasti pyyhittävää.

Lumi ja jää kuluttavat pyyhkijänsulkia etenkin silloin, kun jääskrapan ja lumiharjan käytön kanssa on laiskoteltu ja tuulilasia yritetään puhdistaa lumesta ja jäästä pelkkien pyyhkijänsulkien voimalla. Tuulilasiin kiinnijäätyneiden sulkien kumiosat repeytyvät silloin herkästi ja painava lumi rasittaa myös pyyhkimien varsia. Sulkien kumiosiin kerääntyy usein myös jäätä, jolloin pyyhkimisjäljestä tulee epätasainen ja tuulilasin pinta voi naarmuuntua.

Pakkanen jäädyttää pyyhkijänsulat kiinni tuulilasiin, mikä aiheuttaa helposti repeämiä sulkien kumiosiin.

Repeytynyt, huonokuntoinen tai jäinen sulka jättää raidallista jälkeä tuulilasiin, joka huonontaa merkittävästi näkyvyyttä etenkin silloin kun aurinko paistaa matalalta. Sulkien repeytymisen ja jään muodostumisen ehkäisemiseksi pyyhkijänsulat kannattaa nostaa irti tuulilasista aina kun auto seisoo parkkipaikalla pakkasessa.

Älä säästele lasinpesunestettä ja vaihda pyyhkijänsulat ajoissa uusiin

Pyyhkijänsulat pysyvät hyvässä kunnossa pidempään, kun lasinpesunesteen käytössä ei pihtailla. Talvella tiesuolaa ja kuraa lentää runsaasti tuulilasille, joten lasinpesunestesäiliö tulee täyttää säännöllisesti oikealla pakkasenkestävyydellä varustetulla, etanolipohjaisella lasinpesunesteellä. Lasinpesunestettä kannattaa ruiskuttaa tuulilasille reilusti; jos pyyhit liian kuivalla, pyyhkijänsulat kuluvat nopeasti ja lasi voi naarmuuntua, kun neste ei huuhdo suolaa ja hiekkaa pois.

Tuulilasin puhtaudella on suuri vaikutus pyyhkijänsulkien käyttöikään; jos pinnalle jää esimerkiksi jäätä tai tiukassa olevia likatahroja, hankaavat pyyhkijänsulat jatkuvasti niitä vasten, mikä vaurioittaa kumiosaa ja aiheuttaa repeämiä. Käytä siis jääskrapaa huolellisesti ja pyyhi hankalat tahrat ikkunanpesuaineella ja liinalla, sillä jos pyyhkijänsulkaan tulee repeämä, ei se siitä enää korjaannu. Kun sulkien pyyhkimisjälki on epätasaista ja suttuista, on niiden elinkaari tullut tiensä päähän ja pyyhkijänsulat kannattaa vaihtaa viipymättä uusin.

Uudet pyyhkijänsulat puhdistavat tuulilasin kirkkaaksi, raitoja jättämättä. Korkealaatuiset Valeo HydroConnect -sulat ovat loistava vaihtoehto Suomen talveen, sillä ne pyyhkivät koko pituudeltaan tasaisesti ja toimivat perinteistä sulkaa paremmin myös pakkasella, sillä niissä ei ole jäätymisalttiita niveliä. HydroConnect-sulat ovat ensiasennuslaatua ja ne on helppo asentaa paikoilleen.

Pyyhkijänsulat Autoluettelossa.

Lue myös:

SONAX Tuulilasinpesuneste -20 °C jälleen saatavilla

Jaa tämä artikkeli: