Tarkista iskarit ja jarrut renkaanvaihdon yhteydessä

Kevään renkaanvaihtosesonki lähestyy. Mikäli viet autosi ammattilaiselle kesäkumien vaihtoon, pyydä samalla, että iskarit ja jarrut tarkistetaan.

Viime talven korkeat lumikinokset ja vaihtelevat ajokelit ovat koetelleet auton jarrujärjestelmää ja iskunvaimentimia, joten auton nostaminen ja pyörien irrottaminen renkaiden vaihdon yhteydessä tarjoaa oivan tilaisuuden kartoittaa myös näiden järjestelmien kuntoa sekä suorittaa tarvittavat huoltotoimenpiteet. Lisäksi raitisilmasuodatin kannattaa vaihdattaa samalla korjaamokäynnillä.

Renkaiden irrottaminen tarjoaa mahdollisuuden myös iskunvaimentimien kuntokartoitukseen.

Toimivat iskarit ja jarrut ovat merkittävä osa auton turvallisuutta

Haastava talvi on aiheuttanut Suomen tieverkostolle merkittäviä routavaurioita. Terävät kuopat ja halkeamat aiheuttavat paitsi rengasrikkoja, niin myös hajottavat iskunvaimentimia. Vaurioituneiden iskunvaimentimien vaihdossa ei kannata viivytellä, sillä niillä on merkittävä vaikutus auton turvallisuuteen ja ajomukavuuteen.

Kuluneet iskunvaimentimet eivät pidä renkaita kunnolla kiinni tiessä, eivätkä tiestä pomppivat renkaat puolestaan reagoi tehokkaasti jarrutukseen. Kuluneilla iskareilla on vaikutuksia myös ajettavuuteen – auto muuttaa herkästi ajosuuntaa, lähtee helposti sivuluisuun ja jousitus lyö pohjaan epätasaisella ajettaessa. Viallisilla iskareilla ajaminen saattaa vahingoittaa myös auton pakoputkiston osia ja jousitusta, mistä voi seurata hintavia remontteja.

Levyjarrujärjestelmän kuluvimpia osia puolestaan ovat jarrulevyt ja -palat, joten niiden kunto on hyvä tarkistuttaa ja vaihdattaa kuluneet osat uusiin. Sama koskee myös jarrusatuloiden liukutappien kumeja ja jarruletkuja. Vastuulliseen jarruhuoltoon kuuluvat myös jarrunesteen säännöllinen vaihtaminen ja käsijarrun vaijerin kunnon tarkistaminen.

Raitisilmasuodattimen vaihdolla puhtaampi sisäilma

Jos haluat tehdä renkaanvaihdosta todellisen ”All-in-one” -korjaamokäynnin, vaihdata autoosi myös raitisilmasuodatin. Toimiva raitisilmasuodatin estää tehokkaasti liikenteen epäpuhtauksien, siitepölyn ja muiden hiukkasten pääsemistä auton sisäilmaan, mikä voi helpottaa esimerkiksi allergikon oireita. Suodatin kannattaa vaihdattaa myös silloin, jos auton sisäilma tuntuu talven jälkeen tunkkaiselta.

Sopiva raitisilmasuodattimen vaihtoväli riippuu pitkälti valmistajan ohjeista ja auton käyttöasteesta. Jos ajokilometrejä kertyy vuodessa paljon, kannattaa raitisilmasuodatin vaihtaa useammin kuin vuosihuollon yhteydessä – esimerkiksi aina samalla kun renkaat vaihdetaan.

Talvirenkaat ja vanteet puhtaiksi ennen säilytystä

Talvirenkaat kannattaa puhdistaa huolellisesti ennen kausisäilytystä. Puhdistuksen laiminlyöminen voi pahimmillaan aiheuttaa vanteiden pinnan hapettumista ja renkaiden vahingoittumista. Lisäksi on mukavaa, kun talvirenkaat odottavat syksyllä puhtaina ja vaihtovalmiina.

Tee näin:

  1. SONAX Beast muuttuu tumman violetiksi, kun se reagoi lian kanssa.

    Pese renkaat miedolla autoshampooliuoksella ja huuhtele perusteellisesti vedellä.

  2. Pese vanteet suihkuttamalla SONAX Beast -vannepesua tasaisesti koko vanteelle ja anna vaikuttaa 2–4 minuuttia. Pesuaine muuttuu tumman violetiksi, kun se reagoi lian kanssa. SONAX Beast on erinomainen tuote vanteiden puhdistukseen, sillä se on tehokas, materiaaliystävällinen ja soveltuu käytettäväksi kaikille teräs- ja kevytmetallivanteille, lakatuille, kromatuille, kiillotetuille ja mattapintaisille vanteille.
  3. Käy läpi vanteiden pinnat SONAX Vanneharjalla. Kätevän vanneharjan avulla pääset käsiksi myös kaikkein ahtaimpiin ja vaikeapääsyisimpiin paikkoihin. Muista käyttää suojakäsineitä.
  4. Huuhtele vedellä ja kuivaa huolellisesti.
  5. Renkaat ovat valmiina säilytykseen!

 

Lue myös: Miksi raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa ajallaan?

Jaa tämä artikkeli: