Kevät on oiva ajankohta vaihtaa raitisilmasuodatin

Kevätaurinko alkaa pikkuhiljaa lämmittämään, ja moni autoilija havahtuukin juuri näihin aikoihin siihen, että auton sisäilma tuntuu tunkkaiselta. Sisätilojen puhdistus auttaa omalta osaltaan asiaan, mutta myös raitisilmasuodatin saattaa kaivata vaihtamista.

Raitisilmasuodatin kannattaa vaihdattaa aina huollon yhteydessä.

Suuri osa autoilijoista vaihtaa raitisilmasuodattimen aivan liian harvoin. Syy on usein se, että raitisilmasuodatinta ei pidetä auton toiminnan kannalta kriittisenä, ja se yksinkertaisesti unohtuu. Suodatin kannattaisi kuitenkin vaihtaa säännöllisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi sisäilman laatuun, ikkunoiden huurtumiseen ja puhaltimen toimintaan. Mikäli auto käytetään ammattilaisella renkaanvaihdossa tai keväthuollossa, kannattaa raitisilmasuodatin vaihdattaa samalla.


Mitä raitisilmasuodatin tekee?

  1. Ehkäisee ilman epäpuhtauksien pääsemistä auton sisälle. Mitä enemmän liikennettä, sitä enemmän epäpuhtauksia. Raitisilmasuodattimen tehtävänä on estää terveydelle haitallisten epäpuhtauksien pääseminen matkustamoon – ja sitä kautta ihmisten hengityselimiin.
  2. Lisää ajomukavuutta ja turvallisuutta. Huonolaatuinen sisäilma voi aiheuttaa välittömiä oireita kuten väsymystä, silmien kutinaa ja aivastelua. Kun esimerkiksi aivastamme, suljemme tahattomasti silmämme hetkeksi, mikä nostaa onnettomuusriskiä liikenteessä.
  3. Helpottaa allergiaoireita. Moni kärsii keväällä katupölyn ja siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista. Helppo ja edullinen tapa helpottaa oireita autossa on vaihtaa uusi raitisilmasuodatin.
  4. Ikkunat huurtuvat vähemmän. Tukkeutunut raitisilmasuodatin lisää ikkunoiden huurtumista. Raitisilmasuodattimeen kerääntyy ajan myötä epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka tukkivat suodattimen ja häiritsevät siten puhaltimen toimintaa ja ilmankiertoa. Jos auton tuulilasi tuntuu huurtuvan herkästi, on se merkki siitä, että suodattimeen on kertynyt runsaasti likaa, ja se on vaihdettava.
  5. Aktiivihiilisuodattimet poistavat epämiellyttäviä hajuja. Moniin automalleihin on saatavilla sekä vakiosuodattimia että ylimääräisellä aktiivihiilikerroksella varustettuja raitisilmasuodattimia. Aktiivihiilisuodattimet ovat hintavampia, mutta ne estävät tehokkaasti epämiellyttävien hajujen sekä haitallisten kaasujen pääsemisen matkustamoon. Aktiivihiilen teho perustuu sen kykyyn imeä itseensä hiukkasia, ja sitä hyödynnetään sekä teollisuudessa että lääketieteessä.

Milloin raitisilmasuodatin tulee vaihtaa?

Aikansa eläneen raitisilmasuodattimen tunnistaa yleensä auton sisätilojen tunkkaisesta hajusta tai siitä, että puhallin ei poista kosteutta tuulilasin pinnalta normaalisti. Suodattimeen kertyneet epäpuhtaudet myös sitovat itseensä kosteutta, jolloin myös suodattimen läpi puhallettu ilma voi olla kosteaa ja päätyä tiivistymään ikkunapinnoille. Kostea ja likainen suodatin tarjoaa lisäksi erinomaisen kasvualustan bakteereille ja homeille, jotka voivat aiheuttaa oireita matkustajille.

Raitisilmasuodattimella on valtava merkitys sisäilman laatuun.

Virallinen suodattimen vaihtoväli riippuu autovalmistajan ohjeista, ja vaihtelee yleensä yhdestä kahteen vuoteen. Ajetuilla kilometreillä on kuitenkin merkittävä vaikutus suodattimen käyttöikään. Mikäli kilometrejä kertyy paljon, kannattaa raitisilmasuodatin vaihtaa esimerkiksi noin 15 000 km välein. Myös ajoneuvon käyttöympäristö vaikuttaa suodattimen käyttöikään, esimerkiksi pölyisissä olosuhteissa raitisilmasuodatin tukkeutuu nopeasti.

Mikäli raitisilmasuodattimen vaihtoa lykkää jatkuvasti eteenpäin, alkaa tukkeutunut, likainen suodatin pikkuhiljaa päästämään epäpuhtauksia lävitseen. Suodattimen läpi päässeet epäpuhtaudet voivat vahingoittaa tai pahimmillaan jopa rikkoa puhallinmoottorin.

Kahan suodatinvalikoima

Kaha maahantuo raitisilmasuodattimia usealta eri toimittajalta, joten kuhunkin autoon sopiva suodatin on yleensä heti saatavilla. Kahan suurimpia suodatintoimittajia ovat MANN-FILTER, Knecht, Bosch ja WIX Filters.

Autoon sopivat suodattimet löydät kätevästi Autoluettelon rekisterinumerohaun avulla.

Raitisilmasuodatin on edullinen varaosa, joten sen voi hyvin vaihdattaa korjaamolla aina huollon tai renkaanvaihdon yhteydessä!

Jaa tämä artikkeli: