Miten auton nahkapenkit huolletaan?

Tyylikkäät nahkapenkit ovat monelle autoilijalle tärkeä yksityiskohta, josta halutaan pitää hyvää huolta. Nahka onkin hyvä valinta istuimien materiaaliksi, sillä se on paitsi arvokkaan näköinen, niin myös erittäin kestävä. Jotta nahkapinnat pysyisivät siisteinä, ehjinä ja pehmeinä pitkään, tulee niitä huoltaa nahanhoitoon tarkoitetuilla tuotteilla. Miten auton nahkapenkkejä sitten huolletaan? Ja millaisia tuotteita siihen käytetään?

Auton nahkapenkki huoltotoimenpiteen jälkeen.
Hyvin hoidettu nahka on kestävä ja hyvännäköinen istuinmateriaali.

Millaista nahkaa istuimet ovat?

Ennen kuin lähdet levittelemään penkeille mitään aineita, selvitä, mitä materiaalia autosi istuimet todellisuudessa ovat. Nahkavaihtoehtoja on kolme: pintanahka (aito nahka), pintakäsitelty nahka ja keinonahka. Keinonahka on yleensä valmistettu muovista, joten sen voi puhdistaa kuten muutkin muovipinnat.

Käytännössä suurin osa autojen nahkaverhoiluista on nykyään pintakäsiteltyä. Pintakäsittely parantaa selvästi nahan kulutuskestävyyttä, mikä tekee siitä erinomaisen materiaalivaihtoehdon esimerkiksi istuimiin. Aitoa nahkaa, eli pintanahkaa, käytetään tänä päivänä lähinnä vain erikoisautoissa ja joissakin valmistajien luksusmalleissa.

Pintakäsitellyssä nahassa päällimmäisenä on väri- tai polyuretaanikerros, joka tukkii nahan huokoset ja estää lian imeytymisen materiaaliin. Pintakäsittely kuitenkin kuluu pikkuhiljaa, mikä muuttaa nahan ominaisuuksia. Kun pintakäsitelty nahka alkaa tuntua kuivalta ja hieman kovettuneelta, alkaa se hyötyä nahkapinnoille tarkoitetuista hoitoaineista.

HUOM! Kaikkia nahanhoitotuotteita kannattaa aina testata ensin piilossa olevalle pinnalle.

Näin huollat nahkapenkit

 1. Aloita imuroinnilla.
  Pintojen puhtaanapito on tärkein osa nahanhoitoa, sillä hankaavat likapartikkelit, kuten hiekka ja oksat, kuluttavat nahan pintaa. Huolto-operaatio onkin hyvä aloittaa imuroinnilla, jotta irtoroskat saadaan pois ennen puhdistusaineen levittämistä.
 2. Leather Cleaner Foam -puhdistusvaahdon voi levittää nahkapinnoille sopivalla harjalla.

  Levitä puhdistusaine.
  Imuroinnin jälkeen pinnasta poistetaan rasvaisuus ja muu lika nahalle tarkoitetulla puhdistusaineella. Esimerkiksi ammattilaiskäyttöön tarkoitetun SONAX PROFILINE -sarjan Leather Cleaner Foam -puhdistusvaahto puhdistaa tehokkaasti pinttyneenkin lian nahkaverhoiluista. Annostele vaahtoa nahkapinnoille tarkoitettuun harjaan tai suoraan käsiteltävälle pinnalle. Harjaa hellävaraisesti, älä hankaa. Hankaaminen voi vahingoittaa nahkaa, joten on tärkeää antaa aineen tehdä puhdistustyö. Pyyhi ylimääräinen puhdistusvaahto pois pehmeällä liinalla (ei mikrokuitu).

 3. Suojaa ja ravitse nahanhoitoaineella.
  Kun nahka on puhdistettu huolellisesti, on vuorossa pintojen ravitseminen ja hoitaminen. Hyvin hoidettu nahka ei kuivu eikä halkeile, joten hoitoaineen säännöllisellä käytöllä voit pidentää nahan käyttöikää merkittävästi. SONAX PROFILINE Leather Care on voidemainen nahanhoitoaine, joka soveltuu niin uuden kuin vanhankin nahan hoitamiseen ja suojaamiseen. Leather Care kirkastaa nahan värin, jättää pinnan mukavan pehmeäksi sekä suojaa UV-säteilyltä. Ehkäisee myös lian pinttymistä, joten aineen säännöllinen käyttö helpottaa puhtaanapitoa. Ei jätä penkkejä rasvaisen tuntuisiksi. Voidemaista ainetta levitetään ohut kerros nahkapinnoille, kun ne ovat vielä pesun jäljiltä kosteat. Kevyt hieronta auttaa ainetta imeytymään. Levitykseen voidaan käyttää esimerkiksi sisäpintojen puhdistussientä. Anna lopuksi kuivua kunnolla. Jos ainetta jää imeytymättä, voit pyyhkiä sen pois mikrokuituliinalla. Huom! Leather Care ei sovellu aniliini- tai mokkanahalle.

Vinkki! Nahkapenkit tulisi puhdistaa ja suojata noin neljä kertaa vuodessa.


Nopeaa nahkapenkkien huoltoa SONAX Nahanhoitoaineella

Jos haluat oikaista nahkapenkkien huoltamisessa, kokeile SONAX Nahanhoitoainetta. Aitoa mehiläisvahaa sisältävä nahanhoitoaine puhdistaa ja hoitaa kaikki sileät nahka- ja keinonahkapinnat hellävaraisesti. Voidemainen hoitoaine antaa nahalle pitkäkestoisen, vettähylkivän suojan, kirkastaa väriä ja jättää pinnalle miellyttävän nahan tuoksun.

Mies levittää SONAX Nahanhoitoainetta nahkapenkille.
Voidemainen SONAX Nahanhoitoaine puhdistaa ja hoitaa kaikki sileät nahkapinnat.

Käyttöohje:

 1. Ravista pulloa ennen käyttöä.
 2. Levitä pieni määrä hoitoainetta kuivalle nahkapinnalle.
 3. Pyyhi varoen pehmeällä ja nukkaamattomalla mikrokuituliinalla.
 4. Kiillota lopuksi puhtaalla ja kuivalla liinalla.

 

Etsi lähin SONAX-jälleemyyjäsi.

Lue myös vinkit auton sisätilojen puhdistukseen.

Jaa tämä artikkeli: