Milloin pyyhkimensulat vaihtoon?

Kuluva talvikausi on ollut pyyhkimensulille erittäin raskas. Lunta on tullut välillä kymmeniä senttejä vuorokaudessa, ja heti perään on satanut reilusti vettä. Pyyhittävää on siis viime kuukausina riittänyt. Nyt onkin hyvä aika kartoittaa, tarvitseeko pyyhkimensulat vaihtaa uusiin.

Lumi, jää, tiesuola ja kura kuormittavat merkittävästi pyyhkimensulkia, ja ne saattavat kulua vaihtokuntoon yllättävän nopeastikin. Nyt kun päivä pikkuhiljaa pitenee ja aurinko paistaa matalalta, havahtuu moni autoilija siihen, että sulkien pyyhintäjälki on raidallista ja tuulilasi jää todella suttuiseksi. On siis aika ottaa pyyhkimensulat tarkasteluun ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin.

Toimivat pyyhkimensulat vaikuttavat merkittävästi kuljettajan havainnointikykyyn.

Milloin on aika vaihtaa pyyhkimensulat?

Raidallinen, epätasainen pyyhintätulos ei automaattisesti tarkoita, että pyyhkimensulat olisivat kuluneet loppuun. Harva autoilija muistaa puhdistaa sulkia säännöllisesti, joten usein pelkkä sulkien huolellinen pyyhkiminen rätillä ja ikkunanpesuaineella parantaa huomattavasti näkymää.

Lisäksi kannattaa tarkistaa, ettei tuulilasissa ole pyyhkimien toimintaa häiritseviä tahroja. Jos lasissa on sitkeä, paksu tahra, nostaa se sulan irti lasista aina kohdalle osuessaan, mikä näkyy luonnollisesti pyyhintätuloksessa. Tällaiset tahrat ovat myös omiaan repimään pyyhkimensulkien kumiosia, joten ne kannattaa puhdistaa lasin pinnalta mahdollisimman pikaisesti.

Jos sulissa näkyy läheisemmässä tarkastelussa repeämiä tai jälki on puhdistuksenkin jälkeen suttuista, kannattaa sulkapari vaihtaa uuteen. Jos ajokilometrejä kertyy paljon, pyyhkimensulat kuluvat vaihtokuntoon yleensä noin vuodessa.

Rungottomat pyyhkimensulat soveltuvat Suomen keleihin

Rungottomat Bosch Aerotwin -pyyhkimensulat soveltuvat erinomaisesti pohjoisiin olosuhteisiin.

Esimerkiksi Boschin valikoimasta löytyy rungottomia Aerotwin-sulkia, jotka sopivat erinomaisesti pohjoisiin sääolosuhteisiin. Rungottomien sulkien kiistattomia etuja perinteisiin sulkiin nähden ovat tasaisempi jousivoima koko sulan matkalla sekä se, että niissä on vähemmän jäätyviä niveliä. Nämä ominaisuudet mahdollistavat sulan mukautumisen tuulilasin kaarevuuteen sekä paremman toimivuuden talvipakkasilla.

Aerotwin-sulissa on käytetty Boschin patentoimaa Power Protection Plus -kumiseosta, joka mahdollistaa erinomaisen, raidattoman pyyhintäjäljen, sulkien hiljaisen toiminnan sekä pidemmän käyttöiän. Bosch Aerotwin -sulkien asennus on helppoa ja nopeaa kätevän sovitinjärjestelmän ansiosta. Sulkia on saatavilla yleisimpiin ajoneuvoihin – myös sähköautoihin ja hybrideihin!

Sulkien käyttöikään on mahdollista vaikuttaa

Pyyhkimensulat ovat auton kuluvia osia – sille ei mahda mitään. Käyttöikää on kuitenkin mahdollista pidentää monilla käytännön toimilla.

Yksi tärkeimmistä sulkien käyttöikää pidentävistä toimista on olla käyttämättä niitä kuivalla tuulilasilla. Lasinpesunesteen käytössä ei siis kannata pihtailla! Jos pyyhit liian kuivalla, sulat kuluvat nopeasti ja lasi voi naarmuuntua, kun neste ei auta huuhtomaan suolaa ja hiekkaa pois. Syksyllä on tärkeää muistaa täyttää lasinpesunestesäiliöön talvilaatuista, pakkasenkestävää pesunestettä, keväällä puolestaan kesälaatuista nestettä, joka tepsii paremmin esimerkiksi hyönteislikaan.

Kuten aiemmin jo mainitsimme, myös tuulilasin puhtaudella on merkitystä sulkien elinikään. Jos lasin pinnalla on pinttyneitä tahroja, kuten linnun jätöksiä, pihkaa tai hyönteisten raatoja, hankaavat pyyhkimensulat jatkuvasti niitä vasten, mikä vaurioittaa pikkuhiljaa kumiosia ja aiheuttaa repeämiä.

Muistuttaisimme myös, ettei tuulilasille kertynyttä lumikerrosta kannata pyyhkäistä pois pelkkien pyyhkimensulkien voimalla. Jos yrität puhdistaa lumet näin, tuulilasiin kiinnijäätyneiden sulkien kumiosat repeytyvät herkästi ja painava lumi rasittaa pyyhkimien varsia. Käytä siis tuulilasin puhdistukseen lumiharjaa ja jääraappaa.

> Kahan sulkavalikoima Autoluettelossa

Jaa tämä artikkeli: