Iskunvaimentimet talvella: Miten olosuhteet vaikuttavat toimintaan?

Suomen talvisilla ajokeleillä on merkittävä vaikutus moniin ajoneuvon järjestelmiin, myös iskunvaimennukseen. Talvella iskunvaimentimet ovatkin koetuksella, sillä kylmät ja lumiset olosuhteet vaikuttavat järjestelmän toimintaan ja kulumiseen monin eri tavoin.

Iskunvaimentimet talvella – mitä ottaa huomioon?

Öljyn viskositeetin muutos

Iskunvaimentimet sisältävät erityistä öljyä, jonka avulla ne pystyvät toimimaan tehokkaasti. Kylmä talvisää voi kuitenkin aiheuttaa muutoksia öljyn viskositeettiin, mikä puolestaan voi vaikuttaa iskunvaimennuksen suorituskykyyn. Paksuuntunut öljy hidastaa iskunvaimentimien toimintaa, mikä heikentää niiden kykyä vaimentaa tärinää ja tärähdyksiä.

Liukkaat tiet

Talven liukkailla, jäisillä teillä iskunvaimentimien tehtävänä on hallita auton jousituksen liikkeitä ja pitää renkaat mahdollisimman tehokkaasti kiinni tiessä. Kun tie on liukas ja/tai epätasainen, iskunvaimentimien rooli auton hallinnassa korostuu. Jos iskarit eivät toimi optimaalisesti, auton pito ja ajettavuus voivat kärsiä.

Enemmän iskuja ja tärinää

Talvella tiet ovat usein epätasaisempia, sillä renkaiden tielle osuu lunta, jäätä ja kuoppaisia pintoja. Tämä merkitsee luonnollisesti lisää työtä iskunvaimentimille, kun ne pyrkivät vaimentamaan tärinää ja hallitsemaan jousituksen liikkeitä. Jos iskunvaimentimet ovat heikossa kunnossa, voivat nämä lisähaasteet tehdä matkasta epämiellyttävän ja autosta hankalasti hallittavan.

Lisääntynyt kuluminen

Hankalat talviolosuhteet aiheuttavat enemmän kulumista iskunvaimentimien osissa, kuten tiivisteissä ja ohjainlaakereissa. Lumi, jää, tiesuola ja hiekoitusaineet voivat kuluttaa myös iskunvaimentimien pintapäällystettä. Pidemmän päälle kuluminen syö iskunvaimentimien tehokkuutta ja lyhentää niiden käyttöikää.


Tarkista iskunvaimentimien kunto säännöllisesti

Mekaanikko esittelee iskunvaimenninta asiakkaalle korjaamolla.
Iskunvaimentimien vaihdon kanssa ei kannata viivytellä.

Erityisesti liukkailla talvikeleillä on tärkeää, että iskunvaimentimet toimivat optimaalisesti. Kun iskarit pitävät renkaat tukevasti tiessä, tulee ajokokemuksesta miellyttävä ja turvallinen. Jos siis epäilet vaurioita iskunvaimentimissa, kannattaa ajoneuvo viedä viipymättä ammattilaisen arvioitavaksi. Iskunvaimentimien säännöllinen tarkistuttaminen on helppo panostus liikenneturvallisuuteen.

Iskunvaimentimien vaihto uusiin on suositeltavaa viimeistään, kun autolla on ajettu 100 000 kilometriä. Jos autoa kuormataan usein raskaasti, esimerkiksi asuntovaunua tai peräkärryä vedettäessä, menevät iskarit yleensä vaihtokuntoon jo aikaisemmin. Muistathan myös, että jousien käyttöikä kulkee käsi kädessä iskunvaimentimien kanssa, joten mikäli iskarit vaihdetaan, kannattaa vaihdattaa samalla myös jouset.

Ajoneuvokohtaisesti sopivat Kahan valikoiman iskunvaimentimet ja jouset löytyvät Autoluettelon rekisterinumerohaun avulla.

Lue myös: Mitkä ovat oireet, kun iskunvaimennin on rikki?

Jaa tämä artikkeli: