Auton lisävalot parantavat liikenneturvallisuutta

Marraskuussa alkaa pimeä talvikausi. Suomessa myös etäisyydet ovat pitkiä ja vain pieni osa tieosuuksista on valaistuja. Autoilijat haluavat kuitenkin nähdä kunnolla eteensä, mikä selittää sen, että auton lisävalot ovat suuressa suosiossa täällä pohjolassa. 

Auton lisävalot tarjoavat lisää näkyvyyttä pimeille tieosuuksille.

Riittävä valaistus on erittäin oleellinen osa liikenneturvallisuutta. Moni onnettomuus olisi ollut vältettävissä, jos kuljettaja olisi nähnyt tiellä olevan esteen aikaisemmin ja ehtinyt reagoimaan. Turvallisuusnäkökulman lisäksi lisävalojen yleistymiseen on vaikuttanut tuotteiden laskenut hintataso sekä helpotukset valoja koskevaan lainsäädäntöön.

Auton lisävalot – Mitä tulee huomioida valon valinnassa?

Auton omat kaukovalot valaisevat keskimäärin noin 200 metrin päähän, ja huono sää pienentää kantamaa merkittävästi. Lisäkaukovalo tarjoaa valoa sinne, minne ajoneuvon omat valot eivät riitä – eli kauas eteen, tienpientareille tai sekä että. Laadukkaalla lisävalolla näkyvyyttä saa helposti kasvatettua 400–500 metriin.

Tärkein lisävalon valintaan vaikuttava tekijä on, tarvitaanko lisätehoa ensisijaisesti pitkälle eteen vai leveälle tien sivuille. Nykyään suurin osa valitsee yhdistelmäkuvioisen lisävalon, jossa kauas kantava spottivalo ja leveälle valaiseva hajavalo yhdistyvät. Myös yhdistelmiä on erilaisia, joten lisävaloa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota kunkin tuotteen kantamaan ja valokuvioon.

Toinen oleellinen lisävalojen valintaan vaikuttava seikka on auton omien valojen yhteenlaskettu referenssiluku. Tämä tieto löytyy joko ajovaloumpion lasista tai tarrasta ajovaloumpion rungossa. Koska valojen referenssiluku saa yhteenlaskettuna olla enintään 100, kannattaa aloittaa vähentämällä tästä auton omien valojen referenssilukujen summa. Eli jos auton ajovalon referenssiluku on 17,5, niin tämä kerrotaan kahdella (vasen ja oikea puoli) ja saadaan arvoksi 35. Näin ollen lisävalolle tai -valoille on käytettävissä 65 referenssilukua. Tämä luku voidaan nykyään jakaa yhdelle, kahdelle tai kolmelle lisävalolle.

Lue lisää lisävalojen valinnasta ja asennuksesta.

Kahan valikoiman suosituimpia lisävalomalleja

Paneelimallisten, huomaamattomien lisävalojen suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina, ja se näkyy myös Kahan valikoimassa. Esittelemme nyt kolme suosittua, paneelimallista LED-lisävaloa. Huom! Mikäli ajoneuvossa on väyläohjatut ajovalot, saatetaan lisävalojen asennukseen tarvita CAN-väyläsovitinta.


LED-lisävalopaneeli 20″

Matala ja siro LED-valopaneeli, joka ei hypi silmille. Kehyksetön linssi vähentää lumen ja lian tarttumista valon pintaan. Leveä yhdistelmäkuvio, joka tarjoaa valoa niin kauas kuin tien sivuillekin.

 • Referenssiluku: 50
 • Nimellisteho: 105 W
 • Valovirta: 8820 luumenia
 • Pituus: 20 tuumaa
 • Värilämpö: 5700 K

Kaareva LED-lisävalopaneeli 21,5”

Kaareva, tehokkaasti valaiseva LED-lisävalopaneeli, jossa kehyksetön linssi. Leveän yhdistelmäkuvion ansiosta lisävalo tarjoaa pitkän kantaman lisäksi valoa myös tien sivuille. Kaareva lisävalopaneeli on ollut suosittu erityisesti hyötyajoneuvoissa.

 • Referenssiluku: 40
 • Nimellisteho: 200 W
 • Valovirta: 16800 luumenia
 • Pituus: 21,5 tuumaa
 • Värilämpö: 5700 K

LED-lisävalopaneeli varoitusvalolla 20”

Sirorakenteinen LED-lisävalopaneeli, jossa on integroituna myös oranssit varoitusvalot. Kustannustehokas vaihtoehto, sillä yhdellä valaisimella saadaan niin lisäkaukovalon kuin varoitusvalonkin hyödyt. Kehyksetön linssi, joka pysyy paremmin puhtaana. Valossa yhdistelmäkuvio, joka tarjoaa lisävaloa sivuille ja kauas.

 • Referenssiluku: 50
 • Nimellisteho: 105 W
 • Valovirta: 8820 luumenia
 • Pituus: 20 tuumaa
 • Kolme asetusta: oranssi tai valkoinen seisontavalo sekä oranssi vilkkuvalo

> Katso Kahan lisävalopaneelien valikoima Autoluettelossa


Kahalta myös runsas valikoima työvaloja!

Henkilöautoissa tarve on yleensä lisäkaukovaloille, mutta ammattikäyttöisissä ajoneuvoissa lisävalaistusta kaivataan usein myös sivuille tai alas. Kahan valikoimasta löytyy tähän tarkoitukseen runsaasti tehokkaita LED-työvalaisimia, jotka soveltuvat asennettaviksi monenlaisiin kohteisiin.

Suosituimpia tuotteita työvalojen kategoriassa ovat olleet hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset LED-valaisimet, jotka ovat paitsi tehokkaita lähikentän valaisijoita, niin myös vankkarakenteisia ja kestäviä.

> Kahan työvalovalikoimaan

Jaa tämä artikkeli: