Auton akku vaatii erityishuomiota pakkaskeleillä

Nyt näyttäisi vahvasti siltä, että talvi tulla tupsahti tänä vuonna kunnolla myös Etelä-Suomeen. Lunta on tullut vähän reilummallakin kädellä ja pakkaslukemat ovat olleet hyisiä koko maassa. Tällaisissa olosuhteissa auton akku on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Milloin akun kunto on viimeksi tarkastettu? Ajelenko toistuvasti liian lyhyitä matkoja? Tarvitsenko todella jatkuvaa penkinlämmitystä? Kannattaisiko hankkia akkulaturi? Kun kiinnität huomiota näihin seikkoihin ja huolehdit akun riittävästä varaustasosta, vältät pakkasaamuna sen ikävän tilanteen, ettei auto jaksa käynnistyä.

Näillä vinkeillä auton akku kestää talvikauden koettelemukset
Heikentynyt akku kannattaa vaihtaa hyvissä ajoin uuteen.

1. Tarkastuta akun kunto

Akun kunto on kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti ja vaihtaa se jo hyvissä ajoin uuteen, mikäli sen puhti on heikentynyt. Kuntoa on kuitenkin vaikea arvioida itse, joten auto kannattaa viedä akkuliikkeeseen tai autohuoltoon, jolloin akun tila saadaan selville tarkasti. Ammattilaiset selvittävät akun kunnon kuormitustestillä tai vianetsintälaitteella, joka havaitsee esimerkiksi alentuneen käynnistystehon.

2. Aja välillä myös pidempiä matkoja

Lyhyet siirtymät yhdistettynä kylmän akun heikkoon kykyyn vastaanottaa virtaa aiheuttavat suuren osan autojen hyytymisistä. Erityisesti kaupunkiympäristössä ajomatkat ovat usein lyhyitä, joten akkuun ei ehdi latautumaan ajon aikana edes käynnistämiseen tarvittavaa virtaa, puhumattakaan ikkunoiden ja penkkien lämmittämiseen vaadittavasta virrasta. Mikäli haluat ladata akkua ajamalla, tulee autolla tehdä pidempi, vähintään noin tunnin mittainen, lenkki kerran viikossa.

3. Ole säästeliäs

Minimoi energiankulutus sammuttamalla kaikki tarpeettomat laitteet, kuten radio, ilmastointi ja lisälämmitin ennen auton käynnistystä. Auton akku latautuu nopeammin, mitä vähemmän sähköä menee muihin laitteisiin kuten penkinlämmittimiin, äänentoistoon tai navigointiin. Muista myös aina tarkistaa, etteivät esimerkiksi ajovalot jää vahingossa päälle.

4. Hanki apuvälineitä

Näppäränkokoinen starttiboosteri voi pelastaa pakkasella.

Usein lyhyitä matkoja ajavien kannattaa ehdottomasti hankkia akkulaturi. Sähkölämmittimen kanssa samaan järjestelmään asennettavalla ylläpitolaturilla auton akku latautuu samalla kun autoa lämmitetään sähkötolpasta.

Myös starttiboosteri voi olla järkevä sijoitus, sillä sen avulla simahtaneen akun henkiin herättäminen sujuu huomattavasti helpommin ja turvallisemmin, verrattuna toiselta autolta otettavaan apuvirtaan. Pienikokoinen boosteri kulkee myös helposti matkassa mukana.

5. Sähköautot lataukseen aina kun mahdollista

Monet sähköautot lämmittävät automaattisesti auton akkua, mikäli ulkolämpötila laskee todella alas. Tämä tapahtuu, oli auto latauksessa tai ei. Liikkeelle lähtiessä voikin tulla ikävänä yllätyksenä, että kantama on laskenut pysäköinnin aikana. Tästä syystä auto kannattaa pitää kovilla pakkasilla latauksessa aina, kun se on mahdollista.

 

> Kahan akkuvalikoima Autoluettelossa

 

Lue myös: SONAX-talvituotteet pelastavat pakkaselta

Jaa tämä artikkeli: