Autoala toivoo piristysruisketta

Vuoden 2013 automyynti jäi odotetun alhaiseksi. Ennakkotietojen mukaan myös ajosuorite laski. Laskennallisesti autojen käyttö siis jopa väheni. Kuitenkin henkilöauto on tutkimusten – ja jopa nykyisen liikenneministerinkin mukaan – lähes koko Suomessa taloudellisin ja usein korvaamaton liikkumismuoto.

Odotamme siis edelleen aikoja, jolloin poliittiset päättäjätkin ryhtyvät sanoista tekoihin uudistaakseen maamme ennätysmäisen huonokuntoista ajoneuvokantaa lähemmäs eurooppalaista keskitasoa, sekä ryhtyvät ehkäisemään tiestömme nopeasti edistyvää rappeutumista.

Autoalan jälkimarkkinat, käytettyjen autojen kauppa, varaosakauppa ja korjaamotoiminta voivat hyvin vain, jos koko autoala voi hyvin. Nyt takanamme on jo monta matalan kasvun ja jopa hienoisen taantumisen vuotta. Usko paremmasta tulevaisuudesta on jo alkanut horjua joillakin tahoilla. Tiettyä rakennemuutosta tapahtuu kaikilla sektoreilla, mikä on luonteenomaista taloudellisten taantumien aikana. Silloin luodaan pohja tulevaa kasvua varten.

Oy Kaha Ab tulee toimineeksi tänä vuonna kahdeksan vuosikymmentä. Noihin vuosikymmeniin on mahtunut monia erilaisia vaiheita. Vaikeita aikoja, joihin verrattuna nykyiset ongelmat vaikuttavat naurettavan pieniltä, sekä voimakkaan kasvun ja hyvinvoinnin kausia. Viimeksi kulunut vuosikymmen kuuluu monista vaikeuksista huolimatta yrityksen elinkaaren parhaimpiin. Olemme nousseet alan yritysten eturiviin huolimatta eräistä alan sisäisistä häiriköinneistä ja kilpailun yleisestä kiristymisestä.

Tästä kiitos kuuluu ennen kaikkea asiakkaillemme. Kaha on valinnut tietoisesti strategiakseen riippumattomuuden ja vapaan kaupan. Haluamme kilpailla palvelukyvyllämme ja laadukkaiden tuotteiden hyvällä saatavuudella tasapuolisesti ja ilman rajoituksia. Tätä ovat asiakkaamme selvästi arvostaneet ja sitä on tukenut henkilökuntamme omalla asenteellaan.

Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea ennustaa. Varmuudella voidaan kuitenkin sanoa, että jyrkkä raja merkkisidonnaisen ja ns. vapaan varaosakaupan välillä on lopullisesti murtunut. Se avaa uusia mahdollisuuksia sekä yhteistyölle että erikoistumiselle omilla vahvuusalueilla. Alan sisäiset, kilpailua rajoittavat sopimukset eivät ole lopulta kenenkään edun mukaisia.

Hyvää kevättä ja kesää!

Jaa tämä artikkeli: