Liikenneturva: Alkolukon käyttö parantaisi liikenneturvallisuutta

Alkoholi aiheuttaa merkittävän osan Suomen tieliikenteessä tapahtuvista onnettomuuksista. Rattijuopumuksista aiheutuneiden onnettomuuksien ehkäisyyn olisi kuitenkin olemassa tehokkaita keinoja, kuten alkolukon käyttö.

Mies puhaltaa henkilöautossa Dräger-alkolukkoon.
Lähes 80 % Liikenneturvan kyselyyn vastanneista pitäisi alkolukkoa hyvänä keinona ehkäistä rattijuopumuksia.

Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia päihteistä ja liikenteestä marraskuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1113 henkilöä, joista autoilevia oli 923. Jopa 85 % kyselyyn vastanneista koki, että liikenteen päihdehaittojen ehkäisyyn tarvittaisiin tehokkaampia keinoja. 79 % vastaajista oli sitä mieltä, että alkolukon käyttö olisi hyvä keino ehkäistä päihtyneenä ajamista.

Liikenneturvan mukaan jopa viidesosa kiinnijääneistä rattijuopoista on uusijoita. Vuodessa tämä tarkoittaa noin 4000 kuljettajaa, jotka ajavat humalassa toistuvasti. Alkolukon käyttö olisi toimiva ratkaisu etenkin tälle riskiryhmälle. Ideaalitilanteessa alkolukko muuttaisi myös kuljettajan asenteita ja vähentäisi alkoholin käyttöä myös pidemmällä aikavälillä.

Nykyinen järjestelmä ei kannusta alkolukon hankintaan

Suomalaiset suhtautuvat päihteiden vaikutuksena ajamiseen vakavasti: 82 % Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kannattaisi kovempia rangaistuksia ratista kärähtäneille. Nykyään rattijuopumuksesta kiinni jäänyt voi valita ajokiellon tai alkolukon. Ensikertalaisen ajokiellon mediaanipituus on 122 päivää, kun taas alkolukko asennetaan autoon yleensä yli vuodeksi. Ero rangaistuksen pituudessa on siis merkittävä.

Jos rattijuopumuksesta seuraavat ajokiellot olisivat pidempiä, tekisi se alkolukosta houkuttelevamman vaihtoehdon. Muihin Pohjoismaihin verrattuna suomalaiset ajokiellot ovat erittäin lyhyitä. Esimerkiksi Ruotsissa rattijuopumuksesta seuraava ajokielto on yleensä 12 kuukautta, ja törkeästä rattijuopumuksesta seuraa puolestaan 24 kuukauden ajokielto.

Lue lisää kyselyn tuloksista Liikenneturvan sivuilta.

Dräger Interlock® 7500 on luotettava ja nopea alkolukko

Alkolukon ajoneuvoonsa hankkivat arvostavat helppokäyttöisyyttä, nopeaa toimintaa sekä modernia, auton sisustukseen sopivaa muotoilua. Saksalaisen Drägerin uusin alkolukkomalli, Interlock 7500, täyttää paitsi nämä vaatimukset, niin myös toimii luotettavasti äärimmäisissä lämpötiloissa (-45…+85 °C).

Yksi Dräger Interlock -alkolukkojen merkittävimmistä eduista on erittäin kattava ja osaava asennus- ja huoltoverkosto, jonka puoleen kääntyä niin huolto- kuin ongelmatilanteissa. Ammattitaitoiset alkolukkopisteet osaavat asentaa Interlock 7500 -järjestelmän mihin tahansa ajoneuvotyyppiin.

Interlock 7500 pähkinänkuoressa

  • Luotettava ja nopea alkolukko
  • Nopeasti käyttövalmis lämpötila-alueella –40…+85 °C
  • Käyttäjäystävällinen – ohjaa käyttäjää selkeästi värinäytön ja LED-valojen avulla
  • Tyylikäs muotoilu ja kompakti koko
  • Muut aineet kuin alkoholi eivät vaikuta mittaustuloksiin
  • Laite tunnistaa ns. suualkoholin
  • Helppo asentaa kaikkiin ajoneuvotyyppeihin
  • Laaja huoltoliikeverkosto ja ammattitaitoinen henkilökunta
  • Luvaton pääsy tallennettuihin tietoihin ei ole mahdollista
  • Tallennettujen tietojen nopea lataus onnistuu tietokoneliitännällä

> Etsi lähin Dräger-alkolukkojen myyntipiste

 

Lue myös: Liikenneturva: Moni asettunut ratin taakse krapulassa

Jaa tämä artikkeli: