Akkuviat – Syitä akun tyhjenemiseen on monia

Onko akku tyhjentynyt? Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät syyt akun tyhjentymiseen. Akkuviat nostavat päätään talvella, kun pakkasaamuna auto ei enää suostukaan käynnistymään. Akku on päässyt tyhjentymään. Ongelmat paljastuvat yleensä pakkasella, sillä kylmän akun kyky vastaanottaa virtaa on heikompi, ja akku ei ehdi latautumaan yhtä tehokkaasti ajon aikana.

Bosch on ollut käynnistysakkujen asiantuntija jo 100 vuoden ajan, joten erilaiset akkuviat ovat heille enemmän kuin tuttuja. Akun tyhjentymisen taustalla voi olla lukuisia eri syitä, joten listasimme tähän Bosch Car Service -pisteiden keräämiä, yleisimpiä syitä akun tyhjenemiselle.

Vika ei suinkaan aina ole itse akussa!

Erilaiset Bosch-akut rivissä.
Saksalainen Bosch on valmistanut käynnistysakkuja jo 100 vuoden ajan.

10 syytä akun tyhjenemiseen

  1. Lyhyet ajomatkat. Lyhyillä matkoilla akusta kuluu enemmän virtaa kuin se ehtii ladata.
  2. Paljon virtaa käyttävät varusteet. Penkinlämmittimet, radio, navigointijärjestelmät ja monet muut lisävarusteet käyttävät paljon virtaa ja tyhjentävät akun nopeasti, jos akku ei ehdi latautumaan riittävästi. Kovilla pakkasilla varusteita onkin syytä käyttää säästeliäästi.
  3.  Ajovalojen unohtuminen päälle. Ajovalot käyttävät paljon virtaa. Siksi on tärkeää muistaa sammuttaa ne, mikäli ne eivät sammu automaattisesti.
  4. Viallinen laturi. Mikäli laturissa on vika, akku ei lataudu ajon aikana ja auton sähköiset järjestelmät tyhjentävät akun alta aikayksikön.
  5. Viallinen lataussäädin. Jos lataussäädin on vioittunut, akku joko tyhjenee kokonaan tai ylilatautuu. Ylilataus on seurausta liian korkeasta latausjännitteestä ja lyhentää akun käyttöikää merkittävästi.
  6. Ohjainlaitevika. Jos ohjainlaitteiden virta jää päälle, kun moottori sammutetaan, käyttävät ne edelleen virtaa ja tyhjentävät akun.
  7. Oikosulku sähköjärjestelmässä. Oikosulkutilanteessa akusta otetaan lyhyessä ajassa runsaasti virtaa, joka muuttuu lämmöksi.
  8. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Lisälämmitin ottaa virtansa auton akulta, joten akku voi tyhjentyä kokonaan, jos akussa on alijännite tai käytössä oleva akku on liian pieni.
  9. Sähkölaitteiden käyttö tupakansytyttimestä. Esimerkiksi kylmälaukut ja puhelimien laturit ottavat tyypillisesti virtansa auton tupakansytyttimestä, ja ne voivat tyhjentää akun nopeasti.
  10. Vääränlaisen akun asentaminen. Kun akku vaihdetaan uuteen, tulee tarkistaa, että vanhan tilalle asennetaan juuri oikeanlainen akku.

Tarkistuta akku säännöllisesti!

Akkua vaihdettaessa tulee olla varma siitä, että akku on ajoneuvoon sopiva.

Helpoin tapa välttää akun kyykkääminen pakkassäällä on tarkistuttaa akun jännite, lataustaso ja käynnistysteho säännöllisesti. Jos akku on jo vanhempi, kannattaa se tarkistaa pakkaskauden aikana kerran kuukaudessa.

Etenkin jos autolla ei ajeta pitkään aikaan, akku saattaa vaurioitua huomattavasti. Auton seisottamisesta voi seurata akun tehon menetys, käyttöiän lyheneminen sekä se, ettei akku suostu enää latautumaan. Esimerkiksi kesäautoista akku kannattaa irrottaa, kun auto siirretään talviteloille. Säilytä akkua viileässä.

Säännöllisestä lataamisesta ja tarkistamisesta huolimatta akut tulevat väistämättä lopulta käyttöikänsä päähän. Kahan varastolla onkin runsaasti uusia Bosch-akkuja valmiina nopeaan toimitukseen! Katso valikoima Autoluettelosta.

 

PSST! Muista huolehtia talvella myös pyyhkijänsulista ja alovaloista!

Jaa tämä artikkeli: