Tarkista akun kunto ennen pakkaskelejä

Autoilijat varautuvat lähestyvään talvikauteen tekemällä autollensa erinäisiä huoltotoimenpiteitä; vaihdetaan öljyt ja suodattimet, tarkistetaan pyyhkimensulkien kunto ja alle vaihdetaan tietenkin talvirenkaat. Moni kuitenkin unohtaa, että myös akun kunto olisi syytä tarkistaa ennen pakkaskelien saapumista.

Miksi akku tyhjenee?

Akun tyhjenemisen takana voi olla useita eri tekijöitä, mutta etenkin pakkassäällä lyhyet ajomatkat yhdistettynä kylmän akun heikkoon kykyyn vastaanottaa virtaa aiheuttavat suuren osan autojen hyytymisistä. Etenkin kaupunkiympäristössä etäisyydet ja siten myös ajomatkat ovat lyhyitä, joten akkuun ei ehdi latautumaan ajon aikana edes käynnistämiseen tarvittavaa virtaa, puhumattakaan ikkunoiden ja penkkien lämmittämiseen vaadittavasta virrasta. Kun lyhyttä matkaa ajetaan toistuvasti, akun varaustaso putoaa ja jonain aamuna auto ei enää käynnisty.

Puhaltimien ja lämmittimien lisäksi nykyaikaiset autot ovat täynnä kaikenlaisia sähkövirtaa vaativia laitteita ja järjestelmiä. Äänentoistolaitteet, peruutustutkat, navigointijärjestelmät ja muut ”herkut” kuluttavat runsaasti sähköä ja tyhjentävät huonokuntoisen akun hyvin nopeasti. Auton sähköjärjestelmiin voi myös herkästi tulla vikoja, joiden seurauksena syntyy virtavuoto ja akun virta kuluu salakavalasti loppuun jopa tunneissa. Esimerkiksi hansikaslokeron valo voi jäädä palamaan jonkin vian seurauksena ja seuraavana aamuna autosta kuuluukin käynnistettäessä vain surullinen inahdus ja moottori pysyy mykkänä.

Suhtaudu kriittisesti apuvirtaan!
Älä anna/vastaanota apuvirtaa, ellet ole täysin varma, miten toimia.

Monet lähtevät elvyttämään nuupahtaneita akkuja käynnistyskaapeleilla ja toiselta autolta otettavalla apuvirralla. Apuvirran kanssa ei kannata missään nimessä toimia vanhasta muistista, sillä nykyajan autoissa ja akuissa menetelmät voivat olla hyvinkin eriäviä. Auton ohjeissa saatetaan kokonaan kieltää apuvirran käyttö tai kaapeleiden kiinnityskohdat ja virranantamismenetelmät voivat olla erilaisia. Ohjeita kannattaa noudattaa pilkulleen, jotta kumpikaan autoista ei rikkoudu. Väärin annettu apuvirta tai huolimaton laturin käyttö saattaa sekoittaa auton energiahallintajärjestelmän. Myös kaapeleiden kiinnittäminen tai irrottaminen autojen ollessa käynnissä on paha virhe, joka rikkoo herkästi auton sähköjärjestelmän.

Mitä uudempi auto, sen enemmän siinä on tietotekniikkaa ja herkkiä sähkölaitteita. Monimutkainen elektroniikka on haavoittuvaista ja väärin annetusta apuvirrasta aiheutuvat ylijännitepiikit rikkovat tai sekoittavat järjestelmät hyvin herkästi. Pahimmillaan naapurin tarjoama apuvirta voi siis sekoittaa auton toiminnan ja aiheuttaa erittäin kalliin korjaamolaskun. Eli anna tai vastaanota apuvirtaa vain, jos olet täysin varma, miten toimia.

Akun kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti

Valitettava fakta on se, että akut eivät elä ikuisesti. Akun kunto on siksi hyvä tarkastaa aika ajoin ja vaihtaa se jo hyvissä ajoin uuteen, mikäli sen päivät alkavat olla luetut. Kuntoa on kuitenkin vaikea arvioida itse, joten auto kannattaa viedä akkuliikkeeseen tai autohuoltoon, jolloin akun tila saadaan selville tarkasti. Ammattilaiset selvittävät akun kunnon kuormitustestillä tai vianetsintälaitteella, joka havaitsee esimerkiksi alentuneen käynnistystehon.

Autojen lisääntynyt elektroniikka on tehnyt myös akun vaihtamisesta huomattavasti monimutkaisemman operaation. Monissa nykyaikaisissa autoissa akun vaihtaminen edellyttää ajoneuvon tietokoneen päivittämistä ja uuden akun tietojen syöttämistä, joten akun vaihto kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi. Jos vaihdat itse autosi akun, pidä huoli, ettei auto jää hetkeksikään ilman sähkövirtaa vaihdon aikana. Virran katkeaminen voi nollata ajoneuvon tietokoneet ja ylläpitojärjestelmät, mikä voi aiheuttaa odottamattomia hankaluuksia ja kalliin korjaamolaskun.

Näin pidennät akun käyttöikää
  1. Lyhyitä matkoja usein ajavien kannattaa ehdottomasti hankkia akkulaturi. Auton sähkölämmittimen kanssa samaan järjestelmään asennettavalla ylläpitolaturilla akku latautuu samalla kun autoa lämmitetään. Laturiksi kannattaa valita nykyaikainen, älykäs malli, joka kytkeytyy automaattisesti ylläpitojännitteelle, kun akku on latautunut täyteen. Laturin avulla akku pysyy toimintakuntoisena läpi kylmimmänkin pakkaskauden. Kahan akkulaturivalikoiman löydät täältä.
  2. Tarkistuta akun jännite, varaustaso, käynnistysteho ja tehohävikki säännöllisesti. Mikäli akku on jo vanha, kannattaa sitä pitää silmällä koko pakkaskauden ajan.
  3. Älä päästä akkua tyhjenemään kokonaan. Lataa akkua riittävästi pakkasella ja pidä huoli, etteivät esimerkiksi ajovalot unohdu päälle.
  4. Sammuta kaikki tarpeettomat laitteet, kuten radio, ilmastointi tai lisälämmitin ennen käynnistystä. Akku latautuu ajossa nopeammin, mitä vähemmän sähköä menee muihin laitteisiin kuten penkinlämmittimiin tai navigointiin.
  5. Vaihda perinteinen lyijyakku pitkäkestoisempaan AGM-akkuun. AGM-akut ovat kalliimpia, mutta käyttöiältään moninkertaisia.

Kahan akkuvalikoiman löydät Autoluettelosta.

Jaa tämä artikkeli: