Suksiboksi katolle ja kohti pohjoisen puuterilumia!

Haaveissa valkoisena kimmeltävä hanki, taianomainen tunnelma ja hyvin hoidetut ladut ja rinteet? Hiihtolomakausi on juuri startannut ja moni lomalainen suuntaakin Lappiin nauttimaan idyllisistä talvimaisemista ja yhteisestä ajasta perheen ja ystävien kanssa.

Pitkä ajomatka Lapin tuntureille on useimmiten raskas koettelemus niin matkustajille kuin ajoneuvollekin. Perille on kuitenkin mahdollista päästä järjissään ja yhtenä kappaleena, mikäli kaikilla matkustajilla on tarpeeksi tilaa rentoutua ja mukaan on varattu aimo annos kärsivällisyyttä, puuhaa ja eväitä.

Suksiboksi tuo lisätilaa matkustamoon

Kun matkaan lähdetään koko perheen voimin, on matkatavaramäärä usein sen mukainen. Jos tavaramäärä ulottuu takakontista aina matkustajien jalkatiloihin ja syleihin asti, ei autossa ole enää mukavaa istua tuntitolkulla. Irrallaan olevat tavarat myös vaarantavat matkustamon turvallisuuden, sillä ne voivat sinkoutua ympäriinsä esimerkiksi äkkijarrutustilanteessa. Lisätilaa matkustamoon on kuitenkin helposti saatavilla, kun auton katolle asennetaan suksiboksi.

Boksissa kuljetat kätevästi sukset, lumilaudat ja muita keveämpiä matkatavaroita. Kaikkein painavimmat tavarat kannattaa kuitenkin sijoittaa takakonttiin, ettei auton painopiste nouse turhaan ylemmäs. Tarkista myös ajoneuvon suurin sallittu kattokuorma ja ota huomioon myös se, että suksiboksi itsessään voi painaa reilusti yli 20 kiloa.

Suksiboksia valittaessa kannattaa ehdottomasti panostaa laatuun; korkealaatuinen suksiboksi on turvallinen ja sen käyttöikä on huomattavasti pidempi kuin halpisbokseilla. Laadukkaassa suksiboksissa on myös toimiva lukitusjärjestelmä ja se on vesitiivis, joten tavarasi pysyvät tallessa ja kuivina. Ehdotonta plussaa on myös, jos boksin saa auki molemmilta puolilta. Suksiboksin kiinnitystä ja käyttöä on mahdollista helpottaa myös renkaaseen kiinnitettävällä apuaskelmalla, jonka avulla ulotut auton katolle näppärästi ja vaatteita sotkematta.

Thule Motion XT Alpine

Ruotsalaisen Thulen laadukkaat suksiboksit löydät Autoluettelosta.

Älä hosu suksiboksin kiinnittämisen ja pakkaamisen kanssa!

Monille on tyypillistä jättää käyttö- ja asennusohjeet huomiotta ja hoitaa homma, miten parhaaksi näkee. Suksiboksin asentamisessa ohjekirjaan on kuitenkin erittäin suositeltavaa tutustua huolellisesti, sillä väärin kiinnitetty kuljetuslaatikko voi irrota auton katolta esimerkiksi voimakkaan jarrutuksen yhteydessä tuhoisin seurauksin.

Oikeaoppisesti kiinnitetty ja pakattu suksiboksi taas pysyy paikoillaan tiukemmissakin käänteissä, joten huolellisuus boksin paikoilleen asentamisessa todella kannattaa. Avuksi kannattaa ottaa myös toinen henkilö, sillä kuljetuslaatikot ovat painavia ja autoon voi herkästi tulla naarmuja, jos boksia riuhtoo paikoilleen yksinään.

Vaikka kuljetuslaatikko olisi asianmukaisesti huolella kiinnitetty, täyteen pakattu suksiboksi vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin ja ajoneuvo saattaa käyttäytyä esimerkiksi mutkissa ja käännöksissä kömpelömmin. Painava kuljetuslaatikko auton katolla vaikuttaa myös pidentävästi ajoneuvon jarrutusmatkaan, joten on erittäin tärkeää pitää ajonopeus ja turvaväli kunnossa.

Lue lisää suksiboksin pakkaamisesta ja kiinnittämisestä.

Muista pakata mukaan myös nämä!

Lapissa lämpötila usein tipahtaa reippaasti pakkasen puolelle, joten mikäli autossasi on sähkökäyttöinen lämmitysjärjestelmä ja mökin pihassa sähkötolppa, kannattaa varmistaa, että lämmittimen kaapeli tulee pakattua mukaan. Lämmitysjärjestelmä ei paljoa puhaltele, jos sitä ei saada kytkettyä virtalähteeseen.

Pitkällä ajomatkalla tien päällä voi sattua ja tapahtua, joten kaikkeen mahdolliseen kannattaa varautua. Tarkista siis ennen matkaan lähtöä vararenkaasi kunto ja pakkaa mukaan myös renkaanpaikkausainetta. Jos sinulla ei ole ollut käyttöä hätäkolmiollesi, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, että sellainen ylipäätään löytyy autostasi.

Vaikka itse olisit kuinka kuuliainen kuljettaja ja ennakoisit tilanteita, pitkällä matkalla voi silti tapahtua odottamattomia käänteitä; joku voi ajaa ryminällä sinun autosi perään, hirvi tai poro voi yllättäen pompata ajoväylälle tai auto voi hajota tienposkeen. Tällaiset tilanteet voivat merkitä jopa useamman tunnin värjöttelyä tulipalopakkasessa, joten autoon kannattaa pakata vilttejä ja lämpimiä vaatteita kaikille matkustajille. Odottelu ei ole niin tuskallista, kun ei tarvitse palella.

Jaa tämä artikkeli: