Moottoriöljy: Mineraali, synteettinen vai täyssynteettinen?

Moottoriöljy on vuosien saatossa kehittynyt yksinkertaisesta voiteluaineesta huipputekniseksi tuotteeksi, jonka valinnan kanssa saa olla tarkkana. Öljyjen laatuja ja määrityksiä on nykyään saatavilla lukematon määrä, joten voiteluaineiden viidakkoon on helppo eksyä.

Tässä voiteluaineisiin erikoistuneen LIQUI MOLYn selvennystä erilaisista öljylaaduista.

Nykyaikaiset moottoriöljyt ovat pääosin synteettisiä HC-öljyjä.
Mitä eroa on erilaisilla öljyillä?

Moottoriöljyt voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan: synteettisiin ja mineraaliöljyihin. Mineraaliöljyjen merkitys autoissa tosin on nykypäivänä yhä pienempi, sillä niiden teho ei yllä synteettisten öljyjen tasolle. Modernit moottorit vaativat toimiakseen entistä tehokkaampia voiteluaineita, joten niissä käytetään synteettisiä öljyjä.

Synteettiset öljyt eroavat toisistaan esimerkiksi valmistustavan perusteella. Ensimmäinen tapa tuottaa jo 1970-luvulla markkinoille tullutta, perinteistä PAO-öljyä, joka on kemiallisesti erittäin puhdasta, mutta hyvin kallista valmistaa. Toinen, modernimpi valmistustapa on Hydro Cracking (HC), joka tuli markkinoille 1990-luvulla. Nykyään moottoriöljyjen kehitystyö tehdään lähes yksinomaan HC-öljyjen pohjalta.

Synteettisten öljyjen käsitteissä on lisäksi maa- ja valmistajakohtaisia eroja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sekä PAO- että HC-öljyjä saa kutsua täyssynteettisiksi, kun taas Saksassa vain PAO-öljyjä. Tämän vuoksi LIQUI MOLY käyttää HC-öljyjensä yhteydessä käsitettä ”Synthese Technology”.

Kuinka valita oikeanlainen moottoriöljy?

Sillä, mikä moottoriöljy on näennäisesti ”parempaa”, on autoilijan kannalta samantekevää, sillä öljyn valinta tulee tehdä autonvalmistajan asettamien mallikohtaisten vaatimusten mukaan. Moottoriöljyn tehon ratkaisevat tänä päivänä suurelta osin niihin lisätyt lisäainepaketit, ja joissakin uusimmissa moottoriöljyissä itse öljy onkin lähinnä lisäaineiden kantoneste.

Autoon sopiva moottoriöljy tulee tarkistaa auton käsikirjasta tai esimerkiksi LIQUI MOLYn ilmaisesta öljyoppaasta.

Tutustu myös LIQUI MOLYn sovellukseen.

Jaa tämä artikkeli: