Miksi ilmajousitus yleistyy henkilöautoissa?

Ilmajousitus yleistyy henkilöautoissa. Nykyään noin 5 % uusista henkilöautoista on varustettu tehdasasenteisella ilmajousijärjestelmällä, ja tämä määrä kasvaa vuosi vuodelta. Miksi näin?

Moni mieltää ilmajousituksen kuuluvan vain huippuluokan automalleihin, mutta viime vuosina järjestelmää on alettu hyödyntämään myös keskitason henkilöautoissa. Muutoksen taustalla on kuluttajien kasvava kiinnostus ajoneuvon turvallisuuteen, vakauteen ja ajomukavuuteen. Ilmajousitus pystyy vastaamaan näihin toiveisiin perinteistä kierrejousijärjestelmää paremmin.

Ilmajousitus joustaa tilanteen mukaan

Ilmajousituksen edut selittyvät pitkälti jousivakion vaikutuksella auton käyttäytymiseen. Jousivakiolla tarkoitetaan voimaa, joka tarvitaan jousen puristamiseen. Jousivakion ja ajoneuvon painon suhde määrittää auton ajomukavuuden ja suorituskyvyn. Jäykkä jousitus antaa yleensä enemmän vakautta, mutta tuntuu melko kovalta ja epämukavalta. Pehmeämpi jousitus puolestaan lisää mukavuutta, mutta auton vakaus heikkenee. Tavanomainen kierrejousitus on aina kompromissi näiden kahden ääripään välillä.

Vasemmalla perinteinen kierrejousi, oikealla ilmajousi.

Kun ajoneuvo lastataan täyteen matkustajia ja matkatavaroita, auton paino luonnollisesti nousee. Tämä muuttaa ajoneuvon painon ja jousivakion suhdetta, jolloin auton käyttäytyminen muuttuu. Jos auto on varustettu ilmajousituksella, jouset muuttavat automaattisesti ilmanpainettaan ja sopeutuvat muuttuneeseen tilanteeseen ilman, että joko ajomukavuus tai vakaus kärsii. Kierrejouset puolestaan eivät pysty vastaavaan joustavuuteen.

Aina sopiva ajokorkeus

Tavanomaisella jousituksella alusta painuu lähemmäs maata raskaassa kuormituksessa. Tämä lyhentää iskunvaimentimen iskua, ja jousitus lyö pohjaan kuoppaisella tiellä. Auton painuminen vaikuttaa myös pyörien suuntaukseen, mikä aiheuttaa renkaiden kulumista sekä pidon heikkenemistä.

Mikäli autossa on ilmajousitus, painumista ei pääse tapahtumaan. Ilmajousijärjestelmät on varustettu korkeustason antureilla, jotka tunnistavat kuorman aiheuttamat muutokset ja palauttavat auton normaalin ajokorkeuden. Kun jousijärjestelmään lisätään ilmaa, ajoneuvo ei enää pohjaa ja ajo-ominaisuudet paranevat.

Ilmajousilla taloudellista ja mukavaa menoa

Ilmajousitus voi myös vähentää polttoaineen kulutusta. Suurilla nopeuksilla ajettaessa järjestelmä laskee jousien ilmanpainetta automaattisesti, jolloin ajoneuvon korin korkeus madaltuu ja ilmanvastus pienenee. Matalampi vastuskerroin tarkoittaa säästöä polttoainekustannuksissa.

Ilmajousijärjestelmän merkittävimpänä etuna voidaan kuitenkin pitää sen tarjoamaa ajomukavuutta. Jousitus eristää matkustajat tehokkaasti tien epätasaisuuksista, joten matkanteko sujuu mukavasti ilman ylimääräistä pomppimista ja tärinää.

Lue lisää Arnott-ilmajousista.

Arnott-tuotteet Autoluettelossa.

Jaa tämä artikkeli: