Jääkaappi matkalle mukaan! Mutta millainen sopii minulle?

Matkailuautoissa, veneissä ja mökeillä jääkaappi on lähes välttämätön varuste – etenkin kesähelteillä. Kahan valikoimista löytyy useita eri kaappivaihtoehtoja koon ja mallin mukaan, mutta myös toimintaperiaatteissa on eroja.

Jääkaappi veneeseen tai mökille – mitä vaihtoehtoja on?

Jääkaappeja on kolmea eri tyyppiä: löytyy kompressorijääkaappia, absorptiojääkaappia ja Peltier-kaappia. Jokaisessa jääkaappityypissä on omat hyvät puolensa, jotka käymme läpi tässä artikkelissa. Valinta helpottuu huomattavasti, kun tietää, mistä on kysymys!

Toimivalla jääkaapilla on merkittävä vaikutus matkailumukavuuteen.

Kompressorijääkaappi on taloudellinen vaihtoehto

Mikäli käytössä on sähköä, on kompressorikaappi sopiva vaihtoehto.

Kompressorijääkaappi on kaappityypeistä tutuin – sellainen löytyy kotoakin. Kompressorikaapissa tarvitaan sähköä pyörittämään kompressoria, joka viilentää kaapin. Kaappeja on saatavilla monissa eri kokoluokissa, aina pienestä 15-litraisesta veneiden ja matkailuautojen 200-litraisiin malleihin. Kompressorin pyörittämiseen käytetään yleensä 12-24 voltin tasajännitettä tai 230 voltin verkkojännitettä.

Matkailukäyttöön tarkoitetuille jääkaapeille on standardi ISO 15502:2005, jonka tarkoitus on kuvata jääkaapin sähkönkulutusta vertailukelpoisella tavalla. Sähkönkulutus ilmaistaan arvolla W/24 tuntia eli wattia vuorokauden aikana. Esimerkiksi Indel Webasto Marine CR EL 85 -jääkaappi (85 l) vie vuorokaudessa vajaat 400 wattia, joka tarkoittaa 12 voltin jännitteellä noin 1,4 ampeeria tunnissa.

Plussat

Kompressorijääkaapin etuna on verrattain pieni kokonaiskulutus. Kompressori käynnistyy vain silloin, kun jäähdytystä tarvitaan. Jääkaapin eristys onkin tärkeässä osassa, kun tarkastellaan jääkaapin energiatehokkuutta. Lisäksi tehokkuuteen vaikuttaa jääkaapin lauhduttimen, eli kaapin takaa löytyvän putkisto-jäähdytysrivoituksen, puhtaus ja ilmanvaihto. Mitä tehokkaammin lämpö siirtyy lauhduttimesta ympäröivään ilmaan, sitä vähemmän kompressori käy. Järjestelmästä kannattaa siis pyyhkiä pölyt säännöllisesti.

Toinen kompressorilaitteen etu on pakastustoiminto. Kylmälaukuissa koneikko toimii useimmiten myös pakastimena, ja jääkaapitkin on yleensä varustettu pakastinlokerolla.

Miinukset

Kompressorikaappien miinuspuolena voidaan pitää laitteen käynnistämisen vaatimaa, suurempaa tehontarvetta. Nykylaitteissa virtapiikkejä on jo saatu alaspäin, mutta edelleen sähkösyötössä tulee varautua normaalia suurempaan kulutukseen kompressorin käynnistyessä.


Absorptiojääkaappilla äänetöntä viilennystä

Absopriokaappi on vaihtoehdoista joustavin, sillä se toimii joko sähköllä tai nestekaasulla.

Absorptiojääkaapin tyypillinen käyttökohde on hotellihuoneiden minibaarit. Hotelleissa ne ovat käytössä siksi, että ne ovat käytännössä äänettömiä. Muita tyypillisiä käyttökohteita on sähköttömät kesämökit sekä matkailuvaunut ja -autot. Absorptiojääkaappi voi käyttää energianlähteenä sähköä tai nestekaasua, mikä tekee siitä sopivan valinnan monenlaiseen kohteeseen. Absorptiokaapin jäähdytyskoneistossa ei ole mekaanisia osia, kuten kompressorijääkaapissa, vaan toiminta perustuu ammoniakin, veden ja vedyn/heliumin kemiallisiin ominaisuuksiin.

Useat matkailukäyttöön suunnitellut absorptiojääkaapit toimivat 12-24 voltin tasajännitteellä, 230 voltin verkkojännitteellä ja nestekaasulla. Esimerkiksi 80-litrainen Thetford N80 -jääkaappi kuluttaa vuorokaudessa 300 grammaa nestekaasua tai sähköllä käydessään 2500 wattia tehoa. Tämä tarkoittaa 12 voltin järjestelmässä noin kahdeksan ampeerin kulutusta tunnissa, mutta 230 voltin verkkovirrassa laite kuluttaa vain noin 0,5 ampeeria.

Plussat

Absorptiojääkaapin etuina ovat hiljaisuus ja monipuoliset energialähteet. Kaapin hiljainen toiminta ei häiritse nukkujia ja nestekaasulla toimiminen mahdollistaa käytön myös silloin, kun sähköä ei ole saatavilla.

Miinukset

Huonoina puolina voidaan pitää korkeampaa hintaa ja säännöllisempää huoltotarvetta kuin kompressorikaapeilla. Lisäksi pienjännitteellä toimiessaan kaapin virrankulutus on suurehkoa.


Peltier-jääkaappi kulkee helposti mukana

Frigocat Peltier -kylmälaukku kulkee pienen kokonsa ansiosta helposti mukana.

Kolmas jäähdyttämistapa on ns. Peltier-elementtiin perustuva toiminta. Peltier-elementti on kahdesta eri materiaalista tehty lämpösähköilmiöön perustuva laite, jossa sähkövirran vaikutuksesta elementin toinen puoli jäähtyy ja toinen lämpenee.

Peltier-elementti toimii pienellä jännitteellä, mutta vaatii suurehkon sähkövirran. Peltier-elementtiä käytetään yleensä vain jäähdyttämiseen, mutta tarvittaessa sitä voidaan käyttää myös lämmittämiseen. Tällöin vaihdetaan elementin napaisuus, jolloin se toimii jäähdyttäjän sijaan lämmittimenä.

Indel B Frigocat Peltier -kylmälaukku on esimerkki helposti mukana kulkevasta Peltier-kylmälaukusta. Pienikokoinen, seitsemänlitrainen kylmälaukku jäähdyttää sisällön +2 -asteiseksi jopa silloin kun ulkolämpötila on +32 astetta. 12 voltin jännitteellä tehotarve on 50 wattia eli noin neljä ampeeria.

Plussat

Peltier-jääkaapin ehdoton etu on sen yksinkertainen rakenne ja pieni koko, joka mahdollistaa laitteen kuljettamisen helposti paikasta toiseen.

Miinukset

Peltier-kaapin heikkous on sen huono hyötysuhde. Autokäyttöön tarkoitettu pieni kylmälaukku vie 12 voltin jännitteellä virtaa kolmesta viiteen ampeeria. Lisäksi Peltier-elementin toiminta perustuu lämpötilaeroon kylmän ja kuuman elementin osan välillä, eli mitä lämpimämpää jäähdytettävän tilan ulkopuolella on, sitä huonommin Peltier-elementti jäähdyttää.


Mikä jääkaappi kannattaa siis valita?

Mikäli käytössä on sähköä, on kompressorijääkaappi aina hyvä ratkaisu. Sen tehontarve on pieni ja sen käyttö on huoletonta. Säännöllinen puhdistus on melkeinpä ainoa tarvittava huoltotoimenpide.

Mikäli taas käytössä ei ole sähköä lainkaan, tai sitä on saatavilla vaihtelevasti, on absorptiojääkaappi ainoa ratkaisu. Esimerkiksi matkailuvaunuun absorptiojääkaappi on joustavin ratkaisu. Kaapin käyttö onnistuu kaasulla missä vain, ja jos verkkovirtaa on saatavilla leiripaikassa, voidaan kaappia käyttää sillä. Lisävaivaa syntyy kaasulaitteiston tarkastuksista normaalien puhdistustoimenpiteiden lisäksi.

Peltier-jääkaappi on omiaan esimerkiksi silloin, kun ollaan liikkeellä henkilöautolla eikä kylmätilaa ole muutoin käytössä. Pienehkö kylmälaukku mahtuu hyvin kyytiin ja pitää sisällön riittävän viileänä. Useimpiin malleihin on saatavilla lisäksi verkkovirralla toimiva virtalähde. Peltier-jääkaappi on varsin huoleton huoltojen suhteen, mutta pidempiaikaista käyttöä rajoittaa suuri tehontarve.

> Jääkaappivalikoima Autoluettelossa

Lue myös: IndelB-kylmälaukut kulkevat kesän reissuissa mukana

Jaa tämä artikkeli: