Huonokuntoiset hehkutulpat hyytyvät pakkasella

Kuvittelepa tämä. On kylmä talviaamu, nouset autoon ja käännät avainta, mutta mitään ei tapahdu. Yrität kaikkesi saadaksesi auton käynnistymään – turhaan. Akun varaustason pitäisi olla kunnossa, ja polttoainettakin on riittävästi. Missä siis on vika? Dieselmoottoreille käynnistymisongelmia aiheuttavat tyypillisesti aikansa eläneet hehkutulpat.

Toimivat hehkutulpat ovat avain ajoneuvon sujuvaan käynnistymiseen talvipakkasilla. Mistä siis tiedän, milloin tulpat kaipaavat vaihtamista?

 

Merkkejä siitä, että hehkutulpat tulisi vaihtaa uusin

Ilmeinen merkki hehkutulppien vaihtotarpeesta on hehkutuksen varoitusvalo kojelaudassa. Sen vilkkuminen ilmaisee, että hehkutuksessa on havaittu ongelmia. Jos merkkivalo ei syty, tulee vihjeitä etsiä muualta. Tämä on yleistä etenkin vanhemmissa dieselmoottoreissa. Muita merkkejä kuluneista hehkutulpista ovat:

  • Lisääntynyt valkoinen savu takaosasta
  • Kovempi ääni polttoprosessista
  • Moottorin epätasainen käynti
  • Alentunut moottorin teho
  • Korkeampi polttoaineen kulutus

Voit myös testata hehkutulppia yleismittarilla. Testaamalla näet helposti, onko virtapiirissä puutteita vai onko hehkutulppa hyvässä kunnossa. Hehkutulppia ei tarvitse irrottaa mittauksen ajaksi.

Muistathan myös, että hehkutulpat kuluvat vaihtokuntoon yleensä peräjälkeen. Säästät siis rahaa ja aikaa, jos vaihdat koko setin samalla kertaa.

Miten valitsen sopivan hehkutulpan?

Halpojen hehkutulppien ostaminen on uhkapeliä – koskaan ei tiedä, mitä saa. Hyvä nyrkkisääntö on etsiä tuotemerkki, joka valmistaa hehkutulppia myös alkuperäisosina. Silloin tietää saavansa samaa laatua kuin ajoneuvovalmistajat.

Yli 60 vuotta alalla toiminut Hidria on erikoistunut nimenomaan dieseljärjestelmien kylmäkäynnistykseen. Hidrian hehkutulppia löytyykin muun muassa Peugeotin, Renaultin, Fordin, Volkswagenin, Audin, Opelin ja Mercedes-Benzin ajoneuvoista.

Ajoneuvoon sopivia Hidria-hehkutulppia voit etsiä Autoluettelon rekisterinumerohaun avulla.

OE-laatuiset Hidria-hehkutulpat saat Kahalta kolmen vuoden takuulla.

Huomioitavaa hehkutulppien vaihdossa

Useimmissa tapauksissa liiallinen jännite johtaa hehkutulppien vikaantumiseen. Tarkista koko sähköjärjestelmä ennen hehkutulppien vaihtamista. Hehkutulpat voivat ylikuumentua, jos sähköjännite pidetään liian pitkään joko viallisten releiden tai säätimien takia. Tämä voi johtaa lämmityskierukan rikkoutumiseen ja lämmitysputken sulamiseen.

Muista käyttää asennuksessa oikeaa kiristysmomenttia.

Varo vahingoittamasta hehkutulppaa. Irrota tulppa sylinterin kannesta hellävaraisesti hylsyavaimella. Käännä hitaasti ja kiinnitä huomiota mahdolliseen vastustukseen. Älä yritä poistaa hehkutulppaa väkisin!

Puhdista reikä ennen uusien hehkutulppien asentamista. Käytä avarrussarjaa. Poista kaikki hiilijäämät, jotta hehkutulppa ei vioitu ennenaikaisesti.

Kierrä uusi hehkutulppa käsin niin pitkälle kuin mahdollista, ja ota sitten avuksi momenttiavain. Käytä oikeaa kiristysmomenttia! Hehkutulpan riittämätön kiristäminen voi johtaa palamiskaasuvuotoon ja huonoon sähkötehoon. Hehkutulpat voivat puolestaan rikkoutua, jos niitä kiristetään yli suositellun momentin.

Hehkutulpat, kierteet ja suositellut kiristysmomentit.

Jaa tämä artikkeli: