Hiihtolomakausi alkaa! Näin varustaudut reissuun

Hiihtolomakausi käynnistyy ensi viikolla, ja ensimmäisenä lomailevat Etelä-Suomen koululaiset. Tänä vuonna talvilomat eivät suuntaudu ulkomaille, joten kotimaan liikenteessä riittää varmasti kuhinaa seuraavan kolmen viikon ajan. Talvisissa olosuhteissa ajettaessa kannattaa matkaan varata runsaasti aikaa ja pitää turvavälit riittävinä.

Kylmät, liukkaat ja lumiset olosuhteet tuovat lisämausteensa hiihtolomakauden liikenteeseen.
Käytä auto talvihuollossa

Monien talvilomat suuntautuvat tänäkin vuonna pohjoiseen, ja kilometrejä kertyy runsaasti. Pitkään ajomatkaan kannattaa varautua paitsi henkisesti, niin myös valmistelemalla auto etukäteen. Mikäli et ole käyttänyt autoasi talvihuollossa, on se järkevää tehdä ennen reissuun lähtöä.

Talvihuollossa tarkastetaan esimerkiksi jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja riittävyys, valojen toiminta, akun kunto sekä moottoriöljyn riittävyys. Samalla suoritetaan tarvittaessa myös öljynvaihto ja tarkastetaan renkaiden kunto sekä jarrujen toimivuus.

Hiihtoloman muistilista autoilijalle
  1. Tarkista pyyhkijänsulat ennen reissuun lähtöä. Huonokuntoiset sulat jättävät tuulilasin tuhruiseksi ja haittaavat siten kuljettajan havainnointia – etenkin kun aurinko paistaa matalalta.
  2. Täytä lasinpesinestesäiliö talvilaatuisella lasinpesunesteellä. Koska nestettä saattaa kulua runsaasti, suosittelemme myös varapullon mukaan pakkaamista.
  3. Pese auton ikkunat huolellisesti myös sisäpuolelta. Pölyiset ikkunat pahentavat häikäisyefektiä ja huonontavat näkyvyyttä.
  4. Varmista, että kaikki polttimot toimivat, sillä pimeillä maanteillä toimivat ajovalot ovat liikenneturvallisuuden kannalta avainasemassa.
  5. Pakkaa mukaan akkulaturi ja lämmittimen kaapeli! Laturi saattaa pelastaa pakkasaamuna, jos auto päästää käynnistäessä vain pienen pihahduksen. Sähkökäyttöisestä lämmitinjärjestelmästä ei puolestaan ole mitään hyötyä, jos sen johto on jäänyt matkasta.
  6. Jos autosi on diesel, tarkista polttoainesuodattimen kunto ja vaihda se tarvittaessa uuteen. Huonokuntoinen suodatin nimittäin jäätyy herkästi, jolloin matka tyssää siihen.
  7. Jos matkatavaroita on paljon ja tilaa vähän, kannattaa harkita suksiboksin hankkimista.

 

Hiihtolomakausi on aikaa, jolloin Suomen teillä sattuu ja tapahtuu. Matkaan kannattaa siis varata aimo annos kärsivällisyyttä ja rentoa fiilistä. Lisäksi on hyvä tarkistaa, että auton vararengas on kunnossa ja pakata mukaan myös renkaanpaikkausainetta. Tsekkaa myös, missä autosi hätäkolmio sijaitsee.

Jaa tämä artikkeli: