Bosch-pyyhkijänsulat: Kirkkaampi tuulilasi jo vuodesta 1926

Korkealaatuiset, ja ennen kaikkea ehjät pyyhkijänsulat ovat avainasemassa, kun puhutaan kuljettajan havainnointikykyä edistävistä tekijöistä. Bosch-pyyhkijänsulat ovat olleet mukana parantamassa liikenneturvallisuutta ja kirkastamassa tuulilasia jo lähes sadan vuoden ajan, joten tässä pieni kurkistus Bosch-sulkien historiaan.

Bosch-pyyhkijänsulat – Saksalaisen insinöörityön taidonnäytteitä vuodesta 1926

Bosch-sulkien historia alkoi jo viime vuosisadan alkupuoliskolla, kun saksalainen yhtiö julkaisi ensimmäisen sähkömoottorilla toimivan pyyhkijänsulkansa vuonna 1926. Bosch patentoi keksintönsä vuonna 1927 ja pyyhkijänsulkien massatuotanto alkoi.

Kun autot virtaviivaistuivat 50-luvun lopulla ja tuulilasin muodot kaareutuivat, Boschin insinöörit palasivat jälleen suunnittelupöydän ääreen. Lopputuloksena oli, nykyään perinteisenä pyyhkijänsulkana tunnettu, nivelletty pyyhkijänsulka vuonna 1958.

Vuosien saatossa myös autot kehittyvät ja niiden nopeudet kasvoivat. Lisääntynyt vauhti loi haasteita pyyhkijänsulkien toimintaan, joten Bosch lisäsi sulkiinsa spoilerit 80-luvulla. Näin pyyhintätulos pysyi erinomaisena myös suuremmissa nopeuksissa.

Bosch Aerotwin -sulat ovat rungottomia, joten niissä ei ole pakkasella jäätyviä niveliä.
Bosch-sulat tänä päivänä

Sulkien kehittäminen Boschilla jatkui, ja edistykselliset TWIN-sulat esiteltiin vuonna 1994. TWIN-sulkien erikoisuutena oli kahden eri kumiseoksen käyttäminen. Kumiosan runko on pehmeää synteettistä kumia, joka mukailee äänettömästi tuulilasin muotoja. Kärki puolestaan on tehty kestävämmästä ja kovemmasta kumista. Perinteisiä TWIN-sulkia on edelleen myös Kahan valikoimassa.

Ensimmäiset rungottomat Bosch Aerotwin-sulat tulivat markkinoille vuonna 2001. Innovatiivisten, rungottomien sulkien kiistattomia etuja perinteisiin sulkiin nähden ovat tasaisempi jousivoima koko sulan matkalla ja parempi toimivuus talvipakkasilla. Rungottomissa sulissa on vähemmän jäätyviä niveliä, joten tuulilasin pyyhkiminen on sujuvaa myös pohjoisen pakkassäässä.

Vuonna 2013 Bosch esitteli kaksi uutta ominaisuutta sulkiinsa: Jet Wiper -systeemin ja Power Protection Plus -teknologian. Ensimmäisenä mainittu siirsi lasinpesunesteen suuttimen konepelliltä itse sulkaan ja paransi näin lasinpesun tehokkuutta vauhdista riippumatta. Power Protection Plus puolestaan on Boschin patentoima pinnoitettu kumiseos, jonka ansiosta sulkien käyttöikä ja suorituskyky nousivat jälleen uudelle tasolle.

Tutustu Bosch-sulkavalikoimaan Autoluettelossa.

 

Lue myös: Muista tuulilasin puhdistus ennen reissuun lähtöä

Jaa tämä artikkeli: