Ajokortin opetuslupa on käytännöllinen ratkaisu

Ajokortin hankkiminen opetusluvalla on nostanut suosiotaan sen jälkeen, kun sen lainsäädäntö muuttui vuonna 2018. Käytäntöjen helpottumisen myötä ajokortin opetuslupa nähdään käytännöllisenä ja edullisena vaihtoehtona autokoululle. Opetusauto tulee kuitenkin edelleen varustaa opetuspolkimella, lisäpeilillä sekä varoituskolmiolla.

Miksi valita ajokortin opetuslupa?

Kynnys luvanvaraiseen ajo-opetukseen ryhtymiseen on madaltunut merkittävästi viime vuosien aikana, sillä opetusluvan saaminen ei edellytä enää opettajan teoriakokeen suorittamista eikä ajoneuvon muutoskatsastamista. Myös opetukseen tarvittava opetuspoljin suhteellisen edullinen. Suuri etu on myös se, että opetuslupaa voi hakea heti kun opetettava on täyttänyt 16 vuotta. Harjoitteluaikaa on siis todella runsaasti ennen ajokokeen suorittamista.

Valkoinen tasasivuinen kolmio on pakollinen opetusauton varuste.

Autokoulujen tarjoamaan peruspakettiin kuuluu usein vain lain määräämät, pakolliset 10 ajotuntia, kun taas opetusluvan varaisessa opetuksessa ajetaan yleensä huomattavasti enemmän, joten kokemusta ehtii karttumaan esimerkiksi vaihtelevista ajo-olosuhteista ja ympäristöistä. Ajokortin opetuslupa on voimassa siihen asti, kun oppilas on suorittanut ajokokeen hyväksytysti tai maksimissaan kolmen vuoden ajan. Eli opetuksessa voidaan edetä joustavasti omaan tahtiin. Runsas harjoittelu tekee ajamisesta luontevampaa, joten ajetuilla kilometreillä on luonnollisesti positiivinen vaikutus myös ajokokeessa suoriutumiseen.

Mitkä ovat opetusauton pakolliset varusteet?

Vaikka ajoneuvon muutoskatsastusvelvollisuutta ei enää olekaan, vaaditaan opetusautolta muutamia varusteita. Pakollisia varusteita ovat opettajan jarrupoljin, lisäpeili sekä auton ulkopuolelle kiinnitettävä opetusajoneuvon tunnus, eli valkoinen tasasivuinen kolmio.

Poliisi valvoo opetusajoneuvojen varustelua normaalin liikennevalvonnan yhteydessä. Lisäksi opetuspolkimen toiminta testataan ennen ajokokeeseen lähtemistä, sillä asianmukainen opetuspoljin on kokeeseen pääsyn edellytys.

Yleismallinen opetuspoljinsarja on helppo ja edullinen ratkaisu

Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen varusteratkaisu opetusluvan varaiseen ajo-opetukseen on yleismallinen Polkusin-opetuspoljinsarja, joka pitää sisällään kaikki ajo-opetukseen vaadittavat varusteet. ”All-in-one” -opetuspoljinsarja sisältää valmiiksi kasatun, vaijerikäyttöisen polkimen, polkimen aluslevyn, valkoisen magneettikolmion, asennusta helpottavan kulmaraudan sekä kaksi opettajan apupeiliä (yksi sisälle asennettava taustapeili ja sivupeiliin kiinnitettävä laajakulmapeili). Kotimainen tuote!

Mikäli asennat opetuspolkimen paikoilleen itse, kiinnitä erityistä huomiota muutamiin seikkoihin:

  1. Polkusin-opetuspoljin on helppo asentaa.

    Sijoita poljin oikein. Opetuspolkimen asettelun tulee vastata kuljettajan polkimen asentoa niin, että sen käyttö on yhtä helppoa ja luontevaa kuin kuljettajan puolen jarrupolkimen käyttö.

  2. Kiinnitä poljin tukevasti aluslevyyn, ja aluslevy puolestaan tukevasti auton rakenteisiin.
  3. Kiristä vaijeri niin, ettei polkimeen jää tyhjää liikematkaa. Älä kuitenkaan kiristä liikaa, muuten jarruvalot palavat koko ajan.
  4. Varmista ennen liikenteeseen lähtöä, että molemmat jarrupolkimet toimivat yhtä tehokkaasti.

 

Katso alla oleva video Polkusin-poljinsarjan asennuksesta.

Tutustu Kahan ajo-opetustuotteiden valikoimaan.

Jaa tämä artikkeli: