Harkinnassa ajokortin opetuslupa? Näitä varusteita tarvitset

B-luokan ajokortin opetuslupia on haettu ennätysmäärä sen jälkeen kun ajokortin lainsäädäntö muuttui kesällä 2018. Lupakäytännön helpottumisen myötä opetuslupa nähdään kätevänä ja kustannustehokkaana vaihtoehtona autokoululle, mutta millaisia varusteita siihen tarvitaan?

Miksi valita ajokortin opetuslupa?

Uusi ajokorttilaki madaltaa huomattavasti kynnystä ajo-opetukseen ryhtymiseen, sillä opetusluvan saaminen ei edellytä enää opettajan teoriakokeen suorittamista, eikä myöskään opetusajoneuvon muutoskatsastamista. Suuri etu on myös se, että opetuslupaa voi hakea heti kun opetettava on täyttänyt 16 vuotta. Harjoitteluaikaa on siis todella runsaasti ennen ajokokeen suorittamista.

Autokoulujen tarjoamaan peruspakettiin kuuluu usein vain lain määräämät, pakolliset 10 ajotuntia, kun taas opetusluvan varaisessa opetuksessa ajetaan yleensä huomattavasti enemmän, joten kokemusta ehtii karttumaan esimerkiksi vaihtelevista ajo-olosuhteista ja ympäristöistä. Etenkin, jos opetus on aloitettu heti nuoren täytettyä 16 vuotta.

Runsas harjoittelu tekee ajamisesta luontevampaa, joten ajetuilla kilometreillä on luonnollisesti positiivinen vaikutus myös ajokokeessa suoriutumiseen.

Tasasivuinen, valkoinen kolmio on pakollinen varuste opetusautossa.

Mitkä ovat opetusauton pakolliset varusteet?

Vaikka ajoneuvon muutoskatsastusvelvollisuutta ei enää olekaan, ei se suinkaan tarkoita, että opetusauton varustelusta saisi tinkiä. Pakollisia varusteita ovat edelleen opettajan jarrupoljin, lisäpeili sekä auton ulkopuolelle kiinnitettävä opetusajoneuvon tunnus, eli valkoinen tasasivuinen kolmio.

Poliisi valvoo opetusajoneuvojen varustelua normaalin liikennevalvonnan yhteydessä. Lisäksi opetuspolkimen toiminta testataan ennen ajokokeeseen lähtemistä, sillä asianmukainen opetuspoljin on kokeeseen pääsyn edellytys.

Yleismallinen opetuspoljinsarja on kokonaisvaltainen ratkaisu

Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen varusteratkaisu opetusluvan varaiseen ajo-opetukseen on yleismallinen opetuspoljinsarja, joka pitää sisällään kaikki ajo-opetukseen vaadittavat varusteet. Kotimainen opetuspoljinsarja sisältää valmiiksi kasatun, vaijerikäyttöisen polkimen, polkimen aluslevyn, kaksi opettajan apupeiliä, valkoisen magneettikolmion sekä asennusta helpottavan kulmaraudan.

Mikäli asennat opetuspolkimen paikoilleen itse, kiinnitä erityistä huomiota muutamiin seikkoihin:

  • Yleismallinen OPS-1 -opetuspoljin

    Sijoita poljin oikein. Opetuspolkimen asettelun tulee vastata kuljettajan polkimen asentoa niin, että sen käyttö on yhtä helppoa ja luontevaa kuin kuljettajan puolen jarrupolkimen käyttö.

  • Kiinnitä poljin tukevasti aluslevyyn, ja aluslevy puolestaan tukevasti auton rakenteisiin.
  • Kiristä vaijeri niin, ettei polkimeen jää tyhjää liikematkaa. Älä kuitenkaan kiristä liikaa, muuten jarruvalot palavat koko ajan.
  • Varmista ennen liikenteeseen lähtöä, että molemmat jarrupolkimet toimivat yhtä tehokkaasti.

 

Opetuspoljinsarjassa tulee mukana myös magneetilla toimiva opetusajoneuvon tunnus, joka tulee sijoittaa ajoneuvon taakse näkyvälle paikalle. Jos kolmio häviää, tulee tilalle hankkia uusi, sillä esimerkiksi auton takaikkunan sisäpintaan teipattu, paperista leikattu kolmio ei käy. Kolmion on oltava kiinnitetty ajoneuvon ulkopuolelle.

Opettaja pystyy seuraamaan sekä liikennettä että oppilaan katseenkäyttöä pakkauksessa tulevien peilien avulla. Poljinsarja sisältää sekä sisäpuolelle asennettavan taustapeilin että sivupeiliin kiinnitettävän laajakulmapeilin.

 

Tutustu Kahan ajo-opetustuotteiden valikoimaan.

Lue lisää opetusluvasta ja sen hankkimisesta AJOKORTTI-INFO.fi:stä.

Jaa tämä artikkeli: