Pahentaako Dräger-alkolukon käyttö tautien leviämisriskiä?

Influenssa-aikoina saamme aina paljon kysymyksiä koskien taudin leviämisriskiä Dräger-alkolukon kautta. Tämän vuoksi Dräger laittoi valtuutetun laboratorion tutkimaan alkolukon käytön vaikutusta tautien leviämiseen. Drägerin saamat tutkimustulokset kertovat seuraavaa:

”Dräger on teettänyt mikrobiologisen tutkimuksen liittyen infektioiden leviämiseen alkolukkojemme kautta. Löydät tutkimuksen englanninkielisen raportin täältä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Dräger Interlock 5000/7000:lla suoritetun uloshengityskokeen jälkeen ilmassa kulkeutuvia taudinaiheuttajia löytyi vain vaihdettavasta suukappaleesta. Ilman ulostulosta voi lisäksi löytyä tiettyjä ihobakteereita, jotka ovat joutuneet sinne laitteen käsittelyn yhteydessä. Alkolukon ilmakanavat, mukaan lukien anturit, lämpenevät välittömästi ennen käyttöä ja sen aikana. Tämän ansiosta hengitysilma kuivuu heti, eivätkä bakteerit ja virukset viihdy tällaisessa ympäristössä.

Myös laitteen sähkökemiallinen anturi lämpenee, ja anturissa oleva happo estää bakteerien kasvun suukappaleen alla. Vaikka käyttäisit ”päinvastainen imu” -toimintoa, bakteerien leviämistä eri käyttäjien välillä voidaan tehokkaasti estää vaihtamalla suukappale.”

Vaihda aina suukappale ja pidä huolta käsihygieniasta

Toivottavasti yllä oleva Drägerin lausunto rauhoittaa hieman asiakkaidemme mieltä ja lisää turvallisuuden tunnetta. Kannattaa muistaa, että lääkinnälliset laitteet ovat Drägerin ydinliiketoimintaa, joten yritys on tottunut ottamaan huomioon erilaiset taudinaiheuttajat ja käsittelemään vastaavia tilanteita.

Huomioitavaa on myös, että laboratoriotesti on tehty ennaltaehkäiseviä tarkoituksia varten, kun Dräger-alkolukon nykyinen versio julkaistiin vuonna 2014. Koronavirus COVID-19 ei sinällään eroa muista yleisistä influenssaviruksista rakenteensa tai käyttäytymisensä perusteella, joten tutkimustieto on edelleen ajantasaista. Lisäksi on syytä mainita, että käsidesiä tai muuta desinfiointiainetta ei tule käyttää suoraan alkolukkoon, sillä niiden höyryt voivat aiheuttaa vakavia toimintahäiriöitä.

Tautien leviämisen estämiseksi on erittäin tärkeää pestä kädet saippualla ja lämpimällä vedellä, sekä huolehtia ratin ja muiden kosketuspintojen hygieenisyydestä. Myös kasvojen koskettelua on syytä välttää.

Alkotesterit

Dräger-alkotestereihin pätevät samat säännöt ja lainalaisuudet kuin alkolukoillekin. Käytä aina uusia, puhtaita suukappaleita, älä käsittele suukappaleita ilman suojamuovia. Jos suukappaleita pestään itse, saattaa niitä käsitellä joku, joka on tietämättään viruksen kantaja.

Käytön jälkeen suukappaleen saa helposti naksautettua irti laittamalla peukalo suuttimen pienen siiven ja alkoholitesterin väliin, joten tartuntariski on olematon. Tämä koskee Dräger Alcotest 3000/5510/5820/6810/6820 -testereitä.

Dräger Alcotest 3820 puolestaan on tarkoitettu henkilökohtaiseen testaukseen, joten laitetta ei missään nimessä tulisi käyttää muiden henkilöiden puhalluttamiseen. Testerin suukappale on suunniteltu yksityishenkilön omaan käyttöön, joten infektioriski kasvaa merkittävästi, jos suukappale käy useamman henkilön suussa.

Jaa tämä artikkeli: