Öljyproput ovat Elringin ydinosaamista

Saksalainen Elring on toiminut polttomoottorin tiivistämisen ammattilaisena jo yli 140 vuotta, joten öljyproput ja niiden tiivisteet ovat keskeinen osa yrityksen tuotevalikoimaa. Öljyproput ovat ympäristön kannalta erittäin tärkeitä osia, sillä öljyn tyhjennysaukon kunnollinen tiivistäminen estää moottoriöljyn valumisen maaperään. Laadukkaimmatkin öljyproput ovat edullisia osia, joten tiivistämisessä ei kannata pihistellä.

Tiivisteissä on eroja

Kun tarkastellaan erilaisia öljyproppuja ja niiden materiaaleja, voidaan nähdä, miksi erilaiset tiivisteet kuluvat ajan myötä eri tavalla.


952.850

952.850 Elring-öljyproppu ja tiiviste

Tässä tapauksessa tiivisterengas on valmistettu NBR -synteettisistä kuiduista. Tämä materiaali imee itseensä pikkuhiljaa moottoriöljyä, joten tiivistettä ei voi käyttää toista kertaa.

 

 


434.941

012.001 ja 434.941 Elring-öljyproput ja tiivisteet

Näissä tuotteissa tiivistäminen tapahtuu elastomeerisellä O-renkaalla, jossa on täydellisesti pultin päähän sopiva syvennys. 434.941-tuotteessa tiivisterengas on toteutettu metalli-elastomeeriyhdistelmällä. Johtuen jatkuvasta moottorin lämmölle altistumisesta kaikki elastomeeritiivisteet menettävät ajan myötä muotonsa ja jännityksensä, joten ne pitää vaihtaa säännöllisesti.

 


588.690

588.690 Elring-öljyproppu integroidulla tiivisteellä

Tässä polyamidista valmistetussa öljypropussa on elastomeerinen tiiviste integroituna. Tulppa on valmistettu polyamidista yksinkertaisesti siitä syystä, että öljypohja on valmistettu samasta materiaalista. Tulpan sulkumekanismi on patentoitu maailmanlaajuisesti.

 

 


523.470

523.500 ja 523.470 Elring-öljyproput metallitiivisteillä

Tiivistämisen standardi on jo vuosien ajan ollut käyttää alumiinisia tai kuparisia renkaita. Tässä tiivistäminen perustuu siihen, että renkaan metalli on pehmeämpää kuin ruuvin ja öljypohjan materiaalit. Kuparirenkaita käytetään teräksisissä öljypohjissa ja alumiinisia puolestaan magnesium- tai alumiinipohjissa.

 

 


Öljyproppujen asennus

Kun öljytulppaa asennetaan paikoilleen, on erittäin tärkeää noudattaa valmistajan ilmoittamaa vääntömomenttia. Polyamiditulppaa lukuun ottamatta kaikki öljyproput on valmistettu teräksestä, joka on öljypohjaa kovempaa materiaalia. Kova materiaali voi pilata öljypohjan kierteet, mikäli tulppaa kiristetään liikaa.

Öljypropun asennuksessa kannattaa käyttää priimakuntoista avainta. Kuluneen työkalun käyttäminen kiristysvaiheessa voi aiheuttaa ongelmia, kun tulppaa yritetään irrottaa seuraavan öljynvaihdon yhteydessä.

 

Lue myös: Elring-tiivistelajitelmista löydät sopivan tiivisteen moneen tarpeeseen

Jaa tämä artikkeli: