Milloin auton raitisilmasuodatin pitää vaihtaa?

Moni autoilija vaihtaa raitisilmasuodattimen liian harvoin. Miksi? Syy on usein se, että raitisilmasuodatinta ei pidetä auton toiminnan kannalta kriittisenä, ja se yksinkertaisesti unohtuu. Kuinka usein raitisilmasuodatin sitten pitäisi vaihtaa?

Vanha, tukkeutunut raitisilmasuodatin ei ehkä ole se osa, joka jättää auton tienposkeen hinausta odottelemaan, mutta sen säännöllinen vaihtaminen silti kannattaa. Tehokkaasti toimiva suodatin vaikuttaa paitsi sisäilman laatuun ja matkustusmukavuuteen, niin myös ikkunoiden huurtumiseen.

Säännöllinen raitisilmasuodattimen vaihto parantaa auton sisäilman laatua. Saksalainen Mann-Filter on yksi Kahan suurimmista suodatintoimittajista.

Miksi raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa ajallaan?

  1. Ilman epäpuhtaudet ovat terveydelle haitallisia. Mitä enemmän liikennettä, sitä enemmän epäpuhtauksia. Raitisilmasuodattimen tehtävänä on estää ilman epäpuhtauksien pääseminen matkustamoon – ja sitä kautta ihmisten hengityselimiin.
  2. Toimiva raitisilmasuodatin lisää ajomukavuutta ja turvallisuutta. Huonolaatuinen sisäilma voi aiheuttaa välittömiä oireita kuten väsymystä, silmien kutinaa ja aivastelua. Tukkeutunut raitisilmasuodatin myös lisää ikkunoiden huurtumista.
  3. Suodattimen vaihto voi helpottaa allergiaoireita. Moni kärsii keväällä katupölyn ja siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista. Helppo ja edullinen tapa helpottaa oireita autossa on vaihtaa uusi raitisilmasuodatin.

Mikä on sopiva suodattimen vaihtoväli?

Jotta raitisilmasuodatin toimisi tarkoituksenmukaisesti, tulee se vaihtaa säännöllisesti uuteen. Raitisilmasuodattimeen kerääntyy ajan myötä epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka tukkivat suodattimen ja häiritsevät siten ilmankiertoa. Vanha, likainen raitisilmasuodatin tekee sisäilmasta usein myös tunkkaisen tuntuisen.

Mitä enemmän kilometrejä, sitä enemmän likaa raitisilmasuodattimessa.
Ajokilometrit vaikuttavat merkittävästi raitisilmasuodattimen vaihtoväliin. Kuva: Mann-Filter.

Suositeltu suodattimen vaihtoväli riippuu autovalmistajan ohjeista, ja vaihtelee yleensä yhdestä kahteen vuoteen. Ajetuilla kilometreillä on kuitenkin merkittävä vaikutus suodattimen käyttöikään. Jos autolla ajetaan paljon, voi suodattimen vaihdolle olla tarvetta kaksikin kertaa vuodessa. Raitisilmasuodatin on edullinen osa, joten sen voi hyvin vaihdattaa korjaamolla aina huollon tai renkaanvaihdon yhteydessä.

Nykyään useisiin automalleihin on saatavilla sekä vakiosuodattimia että ylimääräisellä aktiivihiilikerroksella varustettuja raitisilmasuodattimia. Aktiivihiilisuodattimet ovat kalliimpia, mutta ne estävät tehokkaammin epämiellyttävien hajujen sekä haitallisten kaasujen pääsemisen matkustamoon.

Kahan suodatinvalikoima

Kaha maahantuo raitisilmasuodattimia usealta eri toimittajalta, joten kuhunkin autoon sopiva suodatin on yleensä heti saatavilla. Kahan suurimpia suodatintoimittajia ovat MANN-FILTER, Knecht, Bosch ja WIX Filters.

Autoon sopivat suodattimet löydät kätevästi Autoluettelon rekisterinumerohaun avulla.

Jaa tämä artikkeli: