Litiumakku voi jopa räjähtää! Varaudu Presto-sammuttimilla

Lähes jokaisella suomalaisella on ympärillään laitteita, joissa on ladattava litiumakku. Kevyet ja tehokkaat litiumioniakut (Li-ion) ovat yleisiä niin puhelimissa, älykelloissa, kannettavissa tietokoneissa kuin työkaluissa, sähköpyörissä ja ladattavissa ajoneuvoissakin. Ladattaviin akkuihin liittyy kuitenkin aina riskinsä, jotka jokaisen tulisi ottaa huomioon.

Vahingoittumaton litiumakku on toki turvallinen, mutta mikäli akku pääsee vaurioitumaan paloriski kasvaa. Yleisin syy vaurioon on laitteen kolhiintuminen ja akun sisärakenteen rikkoutuminen. Esimerkiksi laitteen toistuva pudottaminen voi aiheuttaa kolhuja akulle. Vioittunut akku saattaa aiheuttaa oikosulun, jonka seurauksena laite syttyy palamaan tai jopa räjähtää.

Vioittunut litiumakku voi syttyä palamaan esimerkiksi latauksen yhteydessä.

Litiumakku vaatii oman palosammuttimen

Akkukäyttöisten laitteiden määrän kasvaessa ja laitteiden ikääntyessä myös akkupalot yleistyvät. Jos litiumakkupalo pääsee syttymään, voi palo edetä todella aggressiivisesti ja olla hankala sammuttaa. Litiumakkupalo ei sammu perinteisillä jauhe- tai vaahtosammuttimilla, sillä niiden jäähdytyskapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä. Palo saattaa sammua hetkeksi, mutta syttyy herkästi uudelleen, sillä palamisprosessi akun sisällä jatkuu.

Presto LB6 -käsisammutin.

Palonsammutukseen erikoistunut Presto on tuonut valikoimiinsa erityisesti litiumakkupaloille suunnattuja sammuttimia, joiden teho perustuu palavaan materiaaliin tunkeutuvaan, voimakkaasti jäähdyttävään sammutusnesteeseen. Pienimpien litiumakkujen sammuttamiseen soveltuva, kuuden litran LB6-käsisammutin sammuttaa tehokkaasti muun muassa kännykät, läppärit ja sähköhammasharjat – kaikki laitteet, joiden akun energiasisältö on maksimissaan 100Wh. Presto LB6 sammuttaa sekä A- että B-luokan paloja. A-paloluokkaan kuuluvat: puu, muovi, paperi ja tekstiili ja B-luokkaan: maali, öljy, bensa sekä diesel.

Suurempien, yli 100Wh akkujen sammuttamiseen tarvitaan käsisammutinta järeämpää kalustoa. Presto LB50 on pyörillä liikuteltava, 50-litrainen suurtehosammutin, joka soveltuu esimerkiksi moottoripyörän akkujen, sähköpyörien ja -mopojen sammutukseen. Vaihtoehtona suuremmille akkupaloille löytyy myös LB3-pikapaloposti, jonka teho riittää myös sähkötrukkien sammutukseen.

Ennaltaehkäise akkupaloja vastuullisella käytöksellä

  • Lataa laitetta vain alkuperäisellä laturilla
  • Lataa valvotusti – älä jätä laitetta latautumaan, jos et ole paikalla
  • Lataa ympäristössä, jossa laitteen lähistöllä ei ole syttyvää materiaalia
  • Älä lataa laitetta yöpöydällä nukkuessasi
  • Sähköpyörät ja työkalut: irrota akku ja lataa sisällä lämpimässä
  • Älä lataa rikkinäistä laitetta tai akkua

Huom! Mikäli Litiumakku syttyy palamaan, suojaa itsesi sammuttamisen aikana savukaasuilta. Litiumioniakkupaloissa muodostuva harmaanvalkoinen savu on myrkyllistä.

Jaa tämä artikkeli: