Calix-maasähkö sopii veneisiin ja hyötyajoneuvoihin

Maailman muuttuessa vuosi vuodelta sähköisemmäksi lisääntyy luonnollisesti myös virrantarve. Calix-maasähkö tarjoaa käteviä ratkaisuja niin veneille, asuntoautoille kuin hyötyajoneuvoihinkin. Tutustu valikoimaan!

Havainnekuva veneestä, jossa erilaisia Calix-maasähkötuotteita: pistorasioita, sähköliitäntöjä, lämmittimiä jne.
Calix-maasähkövalikoimasta löydät muun muassa sähkökeskukset, johdot, pistorasiat ja lämmittimet.

Maasähkö veneeseen

Siinä missä 90-luvun veneilyssä nautittiin merellisestä tunnelmasta öljylyhtyjen, kirjojen ja paperisten karttojen parissa, 2020-luvulla veneilijän arkipäivää ovat televisiot, puhelinlaturit, navigaattorit sekä lukuisat kotoakin löytyvät mukavuuslaitteet. Työveneissä puolestaan sähköntarve korostuu sähköisissä työkaluissa, lämmittimissä ja erilaisissa lisävarusteissa. Kaikki edellä mainitut laitteet ottavat virtansa veneen akustolta, jos vene ei ole kytkettynä sataman maasähköverkkoon.

Jotta kaikkia veneen sähkölaitteita voidaan käyttää huoletta, on järkevää varustaa vene maasähköjärjestelmällä, jotta saadaan maasähkö veneessä käyttöön. Järjestelmän avulla sähkölaitteet saadaan kytkettyä verkkovirtaan, kun vene on satamassa. Myös veneen omaa akustoa on mahdollista ladata maasähköjärjestelmällä, mikäli järjestelmää täydennetään akkulaturilla.

Tavaratilaan asennetut pistorasiat saavat virtaa, kun pakettiauto kytketään sähkötolppaan.

Myös autot hyötyvät maasähköjärjestelmästä

Maasähköjärjestelmät eivät ole vain veneilijöiden mukavuuksia. Samat tuotteet (pois lukien kojepistorasia) sopivat myös tieliikennekäyttöön esimerkiksi asuntoauton, -vaunun tai rakennusmiehen pakettiauton varusteluun.

Esimerkiksi rakennusmiehen pakettiautossa kulkee mukana suuri määrä erilaisia sähköisiä työkaluja, ja työkohteet voivat vaihdella useaankin otteeseen päivän mittaan. Varustelemalla pakettiauto maasähköjärjestelmällä, työkalut voidaan säilyttää autossa ja ladata tavaratilassa omilla paikoillaan. Ajoneuvo kytketään parkkipaikalla tavalliseen sähkötolppaan, jolloin tavaratilaan sijoitettuihin pistorasioihin saadaan virtaa. Näin työkalut latautuvat rauhassa ja ovat aina valmiina uusiin askareisiin.

Huom! Maasähköjärjestelmää asennettaessa on hyvä huomioida, ettei sitä kytketä ajoneuvossa samaan kaapelointiin moottorin ja ohjaamon lämmittämisen kanssa liiallisen kuormituksen välttämiseksi.

Calix-maasähkö – Plug’n’Play ja Let’s go!

Calix-maasähkötuotteet on suunniteltu ”Plug’n’Play” -ajatusmaailman mukaisesti, joten ne eivät vaadi sähköasentajan ammattipätevyyttä asennusta varten. Tuotteet liitetään toisiinsa Calixin autolämpötuotteista tutuilla, tuotteissa kiinteästi olevilla pistokkeilla, jotka lukitaan Calix Safetylock -lukkoja käyttämällä. Asennus ei siis vaadi johtojen kuorintaa, värien kytkentää tai muita riskialttiita toimenpiteitä.

Maasähkötuotteiden valikoima

Calix-sähkökeskus yhdellä sisääntulolla ja kahdella ulostulolla.

Maasähköjärjestelmän keskiössä toimivia sähkökeskuksia on viisi eri vaihtoehtoa, joista valitaan parhaiten omaan käyttötarpeeseen sopiva (tulojen ja lähtöjen lukumäärä). Maasähkökeskukset ovat vikavirtasuojattuja sekä IP65-luokiteltuja, joten ne sopivat niin vene- kuin ajoneuvokäyttöönkin. Kevyimpään tarpeeseen usein riittää yhdellä sisääntulolla ja kahdella ulostulolla (1 Calix + 1 Suko) varustettu sähkökeskus, kun taas vaativampaan käyttöön voidaan ottaa kahdella sisääntulolla ja kolmella ulostulolla varustettu malli.

Kahdella sisääntulolla varustetulla sähkökeskuksella voidaan Calix-järjestelmää hyödyntää myös ajon aikana erikseen myytävän invertterin avulla. Tällöin esimerkiksi jääkaappi ei pääse sulamaan siirtymien aikana. Sähkökeskuksen sijoittelussa tulee ottaa huomioon lain asettama raja, jonka mukaan keskus on sijoitettava maksimissaan kolmen metrin päähän veneen/ajoneuvon sähkön ”kansiliitoksesta”.

Maasähkön näkyvimpiä osia ovat yleensä pistorasiat. Kahan valikoimasta löytyy useita erilaisia pistorasiamalleja – aina yksittäisestä pinta-asennettavasta mallista upotettaviin kaksoisrasioihin sekä TV-antenniliitännällä varustettuihin pistorasioihin.

Calix-tuotevalikoimasta löydät myös valmiita maasähkösarjoja, jotka sisältävät kaiken tarvittavan aina maasähkön syöttöpisteeltä veneen/ajoneuvon suko-pistokkeille asti.

Koko Calix-maasähkövalikoiman löydät Autoluettelosta > Veneet > Maasähkö – Calix.

Jaa tämä artikkeli: