Tervetuloa kevytauto! E-Cruise -nopeudenrajoittimet Kahalta

Nyt se on varmaa; kevytautot tulevat! Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema hallituksen esitys kevytautolaista on tänään hyväksytty eduskunnassa äänin 167 puolesta ja 12 vastaan. Laki astuu voimaan 1.11.2019, jolloin kevytautojen muutoskatsastukset voidaan aloittaa.

Kevytauto on 15 vuotta täyttäneille kuljettajille suunnattu henkilöauto, jossa nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Kevytautojen suurin etu on niiden turvallisuus, sillä ne ovat nykyaikaisia henkilöautoja, joissa on kattavat, modernit turvavarusteet sekä turvallisuus edellä suunniteltu korirakenne.

Kevytautoja tullaan rekisteröimään vuoden 2014 jälkeen ensirekisteröidyistä henkilöautoista, joten useimmista niistä löytyy ABS-jarrujen, turvatyynyjen ja ajonvakautuksen lisäksi myös muita hyödyllisiä turvavarusteita kuten kaistavahti ja automaattinen hätäjarrutustoiminto. Henkilöauto muutetaan kevytautoksi asennuttamalla lainmukainen nopeudenrajoitin ja muutoskatsastuksella.

Kevytauto on monikäyttöinen ja järkevä vaihtoehto

Kevytauto on paitsi turvallisuutensa puolesta, niin myös käytettävyydeltään järkevä vaihtoehto nuoren kuljettajan menopeliksi. Koska kevytautojen nopeus rajoitetaan 60 kilometriin tunnissa, voivat ne toimia erinomaisesti myös muiden perheenjäsenten kakkosautoina.

Auto on myös mahdollista muutoskatsastaa takaisin tavalliseksi henkilöautoksi, kun kuljettaja täyttää 18 vuotta ja hankkii henkilöauton ajokortin. Tämä on selkeä kustannussäästö, kun autoa ei ole pakko vaihtaa ajokorttiluokan muuttuessa. Kun nopeudenrajoitin poistetaan, kuljettajalla on alla jo valmiiksi tuttu auto, joten keskittymisen suuntaaminen liikenteeseen on helpompaa.

Etuna kevytautoissa on lisäksi ylläpidon helppous; auton voi viedä huoltoon tavalliselle korjaamolle ja varaosia on saatavilla runsaasti.

E-cruise -nopeudenrajoitin on luotu kevytautoille

Kahan tarjoama ratkaisu kevytautojen nopeuden rajoittamiseen on mallikohtainen E-Cruise -rajoitinjärjestelmä. Kahan ja E-Cruisen yhteistyössä kehittämän, varta vasten kevytautoille suunnitellun, nopeudenrajoittimen ohittaminen ja manipuloiminen ilman näkyviä todisteita on käytännössä mahdotonta.
Digitaalinen E-Cruise lukee ajoneuvon nopeuden suoraan CAN-väylästä, joten ainoa tapa rajoittimen kiertämiseen on poistaa se kokonaan, mikä on helposti havaittavissa jo pelkästään silmämääräisesti.

Mikäli E-Cruise-rajoitinta yritetään poistaa tai sen sähkönsyöttö loppuu, järjestelmä laittaa ajoneuvon automaattisesti tyhjäkäynnille, jolloin ajaminen ei onnistu. Ohjaustehostin, ajoneuvon turvavarusteet ja muut sähköiset toiminnot pysyvät kuitenkin tällöinkin toiminnassa.

E-Cruise -kevytautorajoittimet ovat automallikohtaisia, sillä vaihteisto ja moottori -yhdistelmissä on huomattavia eroja, jotka vaikuttavat rajoittimen asetuksiin ja säätöihin. Valmiit automalli & rajoitin -yhdistelmät löydät täältä.

Lisätietoa kevytautoista ja rajoitintekniikasta: kevytauto.fi

 

Jaa tämä artikkeli: