Kuinka valita sopiva kevytauto? Lyhyt opas kevytauton valintaan

Kevytauto on herättänyt jo nyt paljon kiinnostusta kuluttajissa ja moni pohtiikin, millainen auto nuorelle kuljettajalle tulisi valita. Tässäkin, kuten autoa valitessa yleensäkin, auton käyttötarkoitus määrittelee pitkälti, millainen auto kannattaa valita.

Mikäli autolla liikutaan pääasiallisesti kaupunkialueella, on pienikokoinen auto usein näppärämpi vaihtoehto ja lisäksi huomattavasti helpompi pysäköidä. Jos kevytautoa taas tarvitaan perheen muihinkin ajoihin, voi kevytautoksi valita myös hieman tilavamman henkilöauton.

Kevytautojen tarkentavat asetukset ja säännökset ovat tällä hetkellä Liikenne- ja Viestintäministeriön ja Traficomin valmisteltavina, joten autokaupoille ei ihan vielä kannata suunnata. Omiin tarpeisiin soveltuvia automalleja voi kuitenkin alkaa kartoittamaan.

Kuinka käy kevytauton arvolle?

Auton koon lisäksi kannattaa pohtia ajoneuvon soveltuvuutta nuoren ensimmäiseksi autoksi; Millainen auto on ajo-ominaisuuksiltaan? Entä paljonko autoon halutaan laittaa rahaa?

Auton arvon laskeminen saattaa askarruttaa etenkin niitä, jotka suunnittelevat vaihtavansa auton toiseen, kun nuori saa ajokortin. Hintaa ajatellessa voidaan kuitenkin pitää mielessä, että kevytauto tulee todennäköisesti säilyttämään arvonsa suunnilleen samoin kuin tavallinen henkilöauto.

Kevytauto automaatti- vai manuaalivaihteistolla?

Vaihteistotyypin osalta on vielä hieman epäselvää, voidaanko manuaalivaihteistoilla varustetuista autoista tehdä kevytautoja. Laki itsessään ei varsinaisesti edellytä kevytautoon automaattivaihteistoa, mutta kevytauton ajokorttiluokka saattaa näin tehdä. Asia on tällä hetkellä ministeriön pohdinnassa.

Entäs polttoaine?

Kevytautokäyttöön kannattaa valita joko bensiinimoottorilla, kaasulla tai sähköllä toimiva auto. Diesel-käyttöiset autot eivät välttämättä sovellu kevytautoiksi, sillä kaikkien dieselautojen hiukkassuodattimien puhdistustoiminto ei toimi kunnolla alhaisemmissa nopeuksissa.

Osassa dieseleitä puhdistustoiminto kuitenkin toimii alle 60 km/h nopeuksissa, jolloin auto on soveltuva kevytautoksi. Mikäli kevytautoksi halutaan valita dieselauto, tulee soveltuvuus varmistaa auton maahantuojalta.

Mitä varusteita kevytautoon saa?

Kevytautoon saa täysin samat lisävarusteet kuin vastaavaan henkilöautoonkin. Mikäli autossa ei ole haluttua lisävarustetta tehdasasenteisena, on autoon todennäköisesti mahdollista hankkia se jälkikäteen.

Jos kevytautoksi ollaan hankkimassa upouutta autoa, ei tehdasasenteisten turvavarusteiden määrässä kannata pihtailla. Älykkäät turvavarusteet parantavat merkittävästi auton turvallisuutta ja monet niistä ovat sellaisia, joiden saaminen autoon jälkiasenteisena on joko vaikeaa tai jopa mahdotonta. Esimerkiksi automaattinen hätäjarrutus on erittäin hyödyllinen ominaisuus, jota ei ole mahdollista hankkia jälkikäteen.

Mihin automalleihin rajoitin on tulossa?

Kevytautojen testit ovat tällä hetkellä kesken ja tiedotamme niistä tarkemmin kesän kuluessa. Rajoittimia tullaan saamaan kaikkiin yleisimpiin automerkkeihin ja malleihin, mutta jokainen automalli vaatii tarkan ja huolellisen testauksen. Näin ollen joudumme odottamaan tarkempia määräyksiä ja asetuksia viranomaisilta.
Määräyksistä ja asetuksista on kevään aikana tulossa tarkempaa tietoa ja tiedotamme niistä Kevyauto.fi-sivustolla.

Kevytauto pähkinänkuoressa
  • T1-luokkaan kuuluva ajoneuvo
  • 2014 jälkeen ensirekisteröity henkilöauto
  • Omapaino enintään 1500 kg (Sähköauto 1800 kg)
  • Nopeus on rajoitettu 60 km/h

 

Lue lisää kevytautoista.

Jaa tämä artikkeli: