Huollata ilmastointi ajoissa

ilmastointi huolto

Kesällä ilmastointilaite joutuu koville ja laitteen huoltaminen on tärkeää. Säännöllisellä huollolla käyttöikä pitänee ja voidaan välttyä korjauskustannuksilta. Vuosittain ajoneuvon ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta haihtuu jopa 10 % luonnollisella tavalla letkujen ja liittimien kautta. Tämän vuoksi jäähdytystehon heikkenee havaittavasti jo kolmen vuoden kuluttua.

Lisäksi ilmastointijärjestelmässä kiertävä kylmäaine toimii kantoaineena järjestelmässä olevalle öljylle, jota ilmastointikompressori tarvitsee voiteluun. Jos järjestelmässä on liian vähän kylmäainetta, on vaarana, että kompressori ei saa enää riittävästi voitelua.

Kylmäaineeseen pääsee myös letkujen kautta kostetutta ulkoa. Ilmastointijärjestelmän suodatinkuivain voi pidättää osan kosteudesta. Se saavuttaa kuitenkin kyllästymispisteensä noin kahden vuoden kuluttua. Jos suodatinkuivainta ei uusita säännöllisesti, järjestelmän suuri vesipitoisuus aiheuttaa korroosiota. Tällöin järjestelmän osat kuluvat liikaa ja tulee mekaanisia vaurioita. Korjauskulut voidaan välttää vaihtamalla suodatinkuivain säännöllisesti.

Ilmastointilaite tulee desinfioida säännöllisesti

Höyrystimeen asettuneet bakteerit, sienet ja muut mikro-organismit voivat aiheuttaa ummehtunutta hajua ja laukaista allergisia reaktioita. Alustana toimivat ulkoilmasta kulkeutuvat, höyrystimen lamelleihin tarttuvat likahiukkaset. Ei-toivotut bakteerit pääsevät tuuletusjärjestelmän kautta koko ajoneuvon sisätilaan. Höyrystimen säännöllinen desinfi ointi poistaa olemassa olevat mikro-organismit pysyvästi. Asiantuntevasti suoritettuna desinfiointi on terveydelle vaaratonta.

Raitisilmasuodatin on tarpeen vaihtaa vuosittain tai 15 000 km:n välein

Suodattimen läpi virtaa jopa 300 kuutiometriä ulkoilmaa tunnissa, on helppo ymmärtää, että suodatin saavuttaa kyllästymispisteensä noin vuoden tai 15 000 km:n jälkeen ja se täytyy vaihtaa. Jos näin ei tehdä, ilman läpikulku heikkenee. Tällöin sisäpuhaltimen moottori kuormittuu ja likaantuneen suodattimen seurauksena myös lasit huurtuvat sisätilan ilman ollessa liian kosteaa. Suodattimen pidättämät likahiukkaset reagoivat ajan kuluessa ilmankosteuden kanssa ja muodostavat sisätiloihin epämiellyttävää hajua.

Mistä huomaa, että ajoneuvon ilmastointilaite ei ole kunnossa?

  • Puutteellinen jäähdytysteho
  • Lisääntynyt polttoaineenkulutus
  • Epätavalliset äänet
  • Lasien huurtuminen
  • Epämiellyttävät hajut

Kuinka ilmastointilaitetta käytetään tehokkaasti?

  • Pysäköi varjoon
  • Pidä ovia auki jonkin aikaa ennen liikkeellelähtöä
  • Aseta liikkeelle lähtiessäsi ilmastointilaite ja puhallin maksimiteholle
  • Aja muutamia minuutteja ikkunat/kattoluukku avattuna
  • Sisälämpötilan ei pitäisi laskea alle 22 °C:n

Lue lisää ilmastointi-esitteestä

Etsi tuotteita Autoluettelosta

Jaa tämä artikkeli: