Jalankulkijan heijastin on Vuosisadan Liikenneteko

Helsingin Messukeskuksessa vietettiin eilen Auto- ja Liikennegaalaa. Gaalaan kokoontui noin 400 liikenteen ja autoalan vaikuttajaa. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi gaalassa jaettiin perinteisten palkintojen ja tunnustusten lisäksi myös Vuosisadan Liikenneteko -palkinto.

Kansalaiset ovat vuoden ajan saaneet käydä ehdottamassa ja äänestämässä omasta mielestään merkittävintä suomalaista liikennetekoa. Voittajaksi valikoitui jalankulkijan heijastin, joka on suomalainen keksintö 1940-50 -lukujen taitteesta. Vuosisadan Liikenneteon palkitsi gaalassa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Heijastimen keksi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti ja hänen omistamansa yritys, Talmu, oli ensimmäinen heijastimia valmistava yritys. Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään 1.10.

Heijastin lisää turvallisuutta pimeällä

Heijastin on tuttu varuste Suomen lisäksi vain muissa Pohjoismaissa, muualla päin maailmaa käsite jalankulkijan heijastimesta on täysin tuntematon. Liikenneturvan mukaan hieman yli puolet suomalaisista käyttää heijastinta liikkuessaan pimeällä.

Autoilija voi huomata heijastinta käyttävän jalankulkijan jopa seitsemän kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan. Heijastimia kannattaa kiinnittää molemmin puolin, niin jalankulkija on helppo huomata molemmista tulosuunnista. Riippuvan heijastimen paras sijoituspaikka on niin, että se heiluu noin polven korkeudella.

Kuva: Liikenneturva

Heijastinvalikoima on nykyään valtava; on perinteisiä, riippuvia heijastimia, Muumi-heijastimia, erilaisia design-heijastimia sekä ranteeseen tai kyynärvarteen kiinnitettäviä jousiheijastimia. Viime vuosina monet yritykset ovat myös alkaneet valmistamaan heijastavia asusteita kuten lapasia, pipoja ja sateenvarjoja. Lisätietoa heijastimen käytöstä löytyy Liikenneturvan verkkosivuilta.

Muista, että heijastimia ei voi koskaan olla liikaa!

Lue lisää Auto- ja Liikennegaalasta.

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli: