Akku on koetuksella kovilla pakkasilla

Viime yönä mitattiin monin paikoin tämän talven pakkasennätyksiä. Kovien pakkasten seurauksena monia autoilijoita on tänään odottanut epämiellyttävä yllätys parkkipaikalla; käynnistäessä autosta kuului korkeintaan pientä pihinää, eivätkä edes ajovalot jaksaneet syttyä. Akku oli siis päässyt loppumaan. Mikä avuksi? Miten tilanteen voisi tulevaisuudessa välttää?

Huolehdi akun varaustasosta!

Kylmällä säällä lyhyet ajomatkat ovat myrkkyä auton akulle, sillä akkuun ei ehdi latautumaan ajon aikana edes käynnistämiseen tarvittavaa virtaa, puhumattakaan ikkunoiden ja penkkien lämmittämiseen vaadittavasta virrasta. Nykyaikaiset autot on lisäksi usein varustettu kaikilla mahdollisilla elektronisilla herkuilla, kuten peruutuskameralla, navigointijärjestelmällä sekä laadukkaalla äänentoistolla, jotka kaikki syövät osansa akun virrasta.

Kun lyhyet siirtymät ovat toistuvia, alkaa akun varaustila pikkuhiljaa putoamaan, mikä johtaa pakkasilla siihen, ettei auto lähdekään enää käyntiin. Kylmän akun kyky vastaanottaa virtaa on heikko, joten akun latautuminen ajon aikana on hitaampaa. Lämpötila vaikuttaa alentavasti myös akun kykyyn luovuttaa energiaa, eli jos akussa on heikosti virtaa ilman vielä ollessa plussan puolella, löytyy sitä pakkasella enää murto-osa. Jos siis haluat saada pakkasella akun ladattua ajamalla, tulee sinun ajaa huomattavasti pidempiä, yhtäjaksoisia matkoja, niin akku kerkeää latautumaan.

Vaihda kulunut akku uuteen hyvissä ajoin

Kylmä fakta on se, että akut eivät elä ikuisesti. Akun kunto on siksi hyvä tarkastaa aika ajoin ja vaihtaa se jo hyvissä ajoin uuteen, mikäli sen päivät alkavat olla luetut. Virkeällä akulla varustettu auto ei hyydy parkkipaikalle heti kunnon pakkasten saapuessa.

Akun kuntoa on vaikea itse arvioida ja usein ensimmäinen viite vanhentuneesta akusta onkin, kun se ei enää pakkasaamuna käynnisty. Joissain akuissa saattaa olla pieni indikaattori-ikkuna, joka viestii akun kunnosta suuntaa antavasti. Akun tarkan kunnon tarkistaminen on mahdollista akkuliikkeessä tai autohuollossa, jossa sille tehdään kuormitustesti.

Kahan valikoimissa olevat Vartan ja Cartechnicin akut löytyvät Autoluettelosta.

Akkulaturi on hyödyllinen apuväline

Jos et jaksa ajella pitkin kyliä ”latausajeluilla”, mutta haluat välttyä ikäviltä akkuyllätyksiltä, kannattaa autoon hankkia akkulaturi. Auton lämmittimen kanssa samaan järjestelmään asennettavalla ylläpitolaturilla akku latautuu samalla kun autoa lämmitetään. Laturiksi kannattaa valita nykyaikainen, älykäs malli, joka kytkeytyy automaattisesti ylläpitojännitteelle, kun akku on latautunut täyteen. Nykyajan akkulatureita ei siis tarvitse enää valvoa, vaan ne itse älyävät lopettaa lataamisen. Tämä myös pidentää akun käyttöikää.

Valikoimistamme löytyy laaja valikoima sopivia akkulatureita niin kuluttaja- kuin korjaamokäyttöönkin. Laadukkaita latureita löytyy esimerkiksi Decalta, Calixilta, Ctekiltä ja Boschilta.

Kun auton akkuasiat ovat kunnossa, ei parkkipaikalle suuntaamista tarvitse stressata edes kovemmilla pakkasilla. Hyvässä kunnossa oleva akku ei päästä surullisia inahduksia, vaan käynnistyy vaivatta.

Jaa tämä artikkeli: