Miten varustaa auto talvilomaa varten?

Talviloma

Talvilomalla moni suuntaa autonsa keulan Suo­men lomakohteisiin. Omal­la autolla reissuun on helppo lähteä, kunhan matkatavarat ja koko porukka saadaan kyytiin.

Auto kannattaa kuitenkin huoltaa matkakuntoon ennen lähtöä. Painavalla kuormal­la pakkasessa reissatessa auto joutuu poikkeuksellisen ko­ville.

Lomamatkalle autoon on hyvä varata mukaan esimerkiksi pieni purkki moottoriöljyä, apuvirtakaape­lit, ylimääräiset pyyhkimien sulat, ajovalopolttimoita ja pakkasenkestävää tuulilasin­pesunestettä. Jos keli muuttuu loskaiseksi ja tuulilasinpesu­neste loppuu pitkillä taipaleil­la, ei huoltoasemaa aina ole lähellä. Yllättäviä matkankatkea­mistilanteita varten autossa tulisi olla myös lämmintä vaa­tetusta, jota talvilomavarus­teista kyllä yleensä löytyykin.

Ovatko sulat kunnossa?

Talvella tuulilasin ja takalasin pyyhkimien sulat saat­tavat vaurioitua lumikuorman ja jäätymisen takia tai tuulilasin puhtaaksiraaputuksen yhteydessä. Huono­kuntoiset sulat ovat turvallisuusriski.

Palavatko kaikki lamput?

Valaistuilla kaupunkikaduilla ajettaessa ei aina huo­maa, jos joku polttimo on pimeänä. Pimeillä maan­teillä ajettaessa sekä etu- takavalojen toiminta on yksi ajoturvallisuuden lähtökohta.

Riittääkö akussa puhtia?

Jos akulla on jo useita vuo­sia ikää, kannattaa harkita sen vaihtamista uuteen. Mukaan matkalle voi varata myös akkulaturin, jos sellainen ei auton varusteisiin kuulu.

Talvihuoltoon kuuluu:

  1. Jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja riittävyys
  2. Akun kunto ja generaattorin latausjännite
  3. Valojen toiminta
  4. Renkaiden kuntotarkastus ja paineet. Samalla myös jarrujen tarkastus.
  5. Pyyhkimen sulat ja lasinpesunesteet
  6. Lämmityslaitteen toiminta, termostaatin kunto
  7. Moottoriöljyn riittävyys
  8. Tarvittaessa öljynvaihto
  9. Ilmastoinnin kuntotarkastus, raitisilmasuodatin
  10. Moottorin apulaitteiden hihnojen ja letkujen tarkistus

Huollon yhteydessä auton voi helposti varustaa talvea varten mukavammaksi ja turvallisemmaksi moottorin-ja sisätilanlämmittimillä sekä akkuvaraajalla.

Etsi tuotteita Autoluettelosta

Etsi jälleenmyyjä

 

 

Jaa tämä artikkeli: